dita-tento-deterdžent-midiPrvih stotinu tona proizvedeno je uz pomoć sirovina koje je osigurao Bingo u zamjenu za ekskluzivno pravo prodaje prvog kontingenta, a ostatak je proizveden od vlastitih sredstava ove fabrike.

Kako nam je rekao predsjednik Sindikata Dite Dževad Mehmedović, u planu je proizvodnja dodatnih 100 tona, koje će se također distribuirati u sve veće trgovačke lance.

“Imali smo problema s nabavkom sirovine, jer nismo uspjeli unaprijed osigurati potrebne količine, ali sad se to ustabililo. Nakon Binga, imamo suradnju i s Konzumom i drugim većim prodajnim centrima, kroz koje planiramo plasirati još 100 tona u dogledno vrijeme”, kazao nam je Mehmedović.

Kako kaže, sama činjenica da proizvode dodatnih 100 tona govori o tome da se Arix tenzo prodaje.

Pozitivne informacije o prodaji nam je potvrdio i stečajni upravnik Dite Hajrudin Kunalić, te kazao kako dalja proizvodnja Airxa zavisi isključivo od prodaje.

“Za sad sve ide po planu. Prema nekim slobodnim procjenama, prodaja ide dobro, ali znat ćemo tek za mjesec je li to dovoljno. Mi smo pokrenuli proces proizvodnje, koji sada u potpunosti ovisi od prodaje”, kazao je Kunalić.

U toku su i pripreme za izvoz Arixa na Kosovo, kako je bilo i planirano prije pokretanja proizvodnje. Kako nam je kazao Kunalić, ima nekih problema koji se otklanjaju, a sve bi uskoro trebalo polučiti pozitivnim rezultatima.

“Trenutno pripremamo dokumentaciju, imamo i malih problema s drugom stranom, s kontrolom proizvoda, ali mislim da sve ide u pozitivnom smjeru. Ono na što se sad baziramo je osiguravanje sistema plaćanja, jer ne smijemo napraviti ishitrene poteze i zbog uspostave ovakve suradnje po svaku cijenu ostati bez naknade za isporučenu robu”, kazao je Kunalić.

Nedavno je istekao i zakonski rok za slanje ponuda na oglas o prodaji, koji je krajem prosinca raspisao stečajni upravnik po nalogu vijeća zajmodavaca. Na početnu cijenu od oko 19 milijuna KM, kolika je procijenjena vrijednost firme, nitko nije poslao ponude.

“Nismo još imali nikakvih ponuda, ali ne odustajemo. Odluku o sljedećoj prodaji će donijeti vijeće, ali mislim da nećemo smanjivati cijenu”, kazao nam je Mehmedović.

Iako nije bilo službenih ponuda na oglas, kako nam je kazao Kunalić, javilo se nekoliko potencijalnih kupaca, koje su interesirale pojedinosti o fabrici.

“Imali smo nekoliko neobaveznih razgovora s potencijalnim kupcima, međutim, nije to to. Donekle je to i razumljivo, s obzirom na to da se radi o velikoj sumi novca, ali mislim da je dobro da imamo poziva ljudi koji se zanimaju o pojedinostima”, kazao nam je Kunalić.

Ponovna proizvodnja praškastog deterdženta Arix tenzo počela je 22. prosinca, gotovo pola godine nakon ponovnog pokretanja proizvodnje tečnog deterdženta za suđe 3DE i drugih tečnih deterdženata.

Stečaj u Diti je pokrenut u ožujku prošle godine i od tada radnici i stečajni upravnik pokušavaju revitalizirati ovu fabriku s ciljem što bolje prodaje strateškom partneru. Osamdesetak radnika tuzlanske Fabrike deterdženata Dita proizveli su dosad 160 tona Arixa tenzo i isporučili ga svim većim trgovačkim lancima širom BiH. (oslobodjenje.ba)