Fabrika jestivog ulja Bimal među najuspješnijima u BiH

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, rekao je da je Fabrika jestivog ulja “Bimal” iz Brčkog jedan od najuspješnijih privrednih subjekata u BiH, koji značajno utiče na vanjsko trgovinski balans zemlje.

bimalOn je podsjetio na snažan prodor na tržište Turske s kojom BiH ima sporazum o slobodnoj trgovini, kada je riječ o ulju.

“Izvoz se rapidno penje i već je dostigao zavidan nivo, tako da je ova kompanija značajno popravila našu negativnu ravnotežu s Turskom, posebno s izvozom ulja, koji je dostigao 40.000 tona”, rekao je Šarović.

Šarović je izrazio očekivanje da će dobar rezultat ostvariti i na izvozu šećera, obećavši da će Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH pratiti što radi ova kompanija i obećao da će joj pomoći da ostvari prodor i na druga tržišta CEFTA-e.

Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH, rekao je nakon što je sa Šarovićem posjetio Fabriku jestivog ulja da je ključ uspjeha za zemlju više kompanija poput “Bimala” i više uspješnih općina poput Dervente, Gradačca ili Gračanice.

“Iako sve počinje kod malih i srednjih poduzetnika, drago mi je da smo danas ovdje kod jedne kompanije koja ima 500 zaposlenih, koja ne samo da izvozi u regiju nego i u daleku Kinu”, istakao je Inzko. (klix.ba)