Facebook kupuje WhatsApp

Facebook je najavio najveću kupovinu u svojoj povijesti, ponudivši 19 milijardi dolara za aplikaciju poruka za mobitele WhatsApp.

To će nam putem novih usluga za mobitele omogućiti da povežemo još više ljudi u svijetu te pomoći jačanju obje usluge, izjavio je osnivač prve svjetske društvene mreže Mark Zuckerberg, predstavljajući ponudu.

Facebook će platiti četiri milijarde dolara u gotovini i 12 milijardi u dionicama za kupovinu te popularne aplikacije. Preostale tri milijarde bit će dopunske dionice Facebooka isplaćivane osnivačima i zaposlenicima WhatsApp-a tijekom četiri godine nakon zatvaranja operacije koje se predviđa ove godine.

Vlasnik i osnivač WhatsApp-a Jan Koum ući će i u upravno vijeće mreže. Ako operacija ne uspije, WhatsApp će dobiti dvije milijarde dolara odštete.

Greg Sterling, analitičar pri Opus Research, istaknuo je da Facebook preuzima rizik jer je u društvenim mrežama nešto u modi, dok sljedeće godine to može biti neka druga aplikacija.

WhatsApp povezat će milijardu ljudi. Usluge koji dosežu tu razinu imaju nevjerojatnu vrijednost, tvrdi Zuckerberg, uz tvrdnju da je riječ o proizvodu iznimno visoke kvalitete i važnoj mreži komunikacije, vrlo popularnoj u Europi i Latinskoj Americi. (HRT)