FAO: Cijene hrane ponovo porasle u srpnju, potražnja se oporavlja

Najviše su u srpnju porasle cijene biljnih ulja, za 7,6 posto u odnosu na lipanj, dosegnuvši najvišu razinu u pet mjeseci zahvaljujući obnovljenoj globalnoj potražnji za uvozom i kontinuiranoj nestašici migrantske radne snage

Cijene hrane porasle su u srpnju na svjetskim tržištima drugi mjesec zaredom, predvođene poskupljenjem biljnih ulja pod utjecajem oporavka potražnje od posljedica pandemije koronavirusa, izvijestila je u četvrtak agencija Ujedinjenih naroda za hranu.

FAO-v indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda porastao je u srpnju za 1,2 posto u odnosu na lipanj, na prosječna 94,2 boda. U odnosu na prošlogodišnji srpanj njegova je vrijednost viša gotovo jedan posto.

U lipnju cijene hrane porasle su prvi puta u ovoj godini, i to 2,4 posto.

Najviše su u srpnju porasle cijene biljnih ulja, za 7,6 posto u odnosu na lipanj, dosegnuvši najvišu razinu u pet mjeseci zahvaljujući obnovljenoj globalnoj potražnji za uvozom i kontinuiranoj nestašici migrantske radne snage.

Porasle su i cijene mlijeka i mliječnih proizvoda, za 3,5 posto u odnosu na lipanj. 

Šećer je također poskupio u srpnju, za 1,4 posto u odnosu na lipanj, budući da su više cijene energenata i najave smanjene proizvodnje na Tajlandu zbog suše prevagnule nad dobrim urodom šećerne trske u Brazilu. 

Cijene žitarica bile su u srpnju nepromijenjene u odnosu na lipanj budući da je naglo poskupljenje kukuruza i sirka pod utjecajem pojačanog kineskog uvoza iz SAD-a neutraliziralo pad cijena riže zbog dobrih izgleda za urod.

Samo je indeks koji pokazuje kretanje cijena mesa bio u srpnju niži nego u lipnju, i to 1,8 posto, zbog slabe potražnje za uvozom svinjetine i govedine u odnosu na solidne izvozne kapacitete, unatoč poremećajima u ključnim proizvodnim regijama.

(Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!