Cijene hrane ponovo su oštro porasle u ožujku i dosegnule najvišu razinu u gotovo godinu dana, potaknute nepovoljnim vremenskim prilikama i krizom u Ukrajini, objavila je danas agencija Ujedinjenih naroda za hranu FAO.

Indeks cijena košarice prehrambenih proizvoda koji izrađuje agencija UN-a dosegnuo je u ožujku prosječnih 202,8 bodova, što znači da su cijene porasle 2,3 posto u odnosu na prethodni mjesec.

“Kao što se i očekivalo, na indeks su utjecale nepovoljne vremenske prilike u SAD-u i Brazilu i geopolitičke napetosti u regiji Crnog mora”, tumači viši ekonomist FAO-a Abdolreza Abbassian.

Rast je zabilježen u gotovo svim kategorijama proizvoda koje obuhvaća FAO-va košarica, pri čemu je najveći skok zabilježila cijena šećera, za 7,9 posto u odnosu na prethodni mjesec, zbog suše koja je utjecala na izvozne kapacitete u Brazilu i na Tajlandu.

Žitarice su pak u ožujku poskupjele 5,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, uz rast odgovarajućeg indeksa na najvišu razinu od kolovoza prošle godine, zbog pojačanog uvoza žita i kukuruza. Među ključnim razlozima u FAO-u izdvajaju neizvjesnost u pogledu isporuka žitarica iz Ukrajine.

Cijene mlijeka i mliječnih proizvoda pale su pak u ožujku prvi puta od listopada prošle godine, smanjivši se za 2,5 posto u odnosu na veljaču, pritisnute smanjenim kineskim uvozom.

Košarica još obuhvaća uljarice i meso, koji su ožujku poskupjeli 4,5 odnosno 1,5 posto u odnosu na mjesec ranije.

FAO je ujedno neznatno povisio procjenu proizvodnje žitarica u prošloj godini, za šest milijuna tona, na ukupno 2.521 milijuna tona.

Prognoza proizvodnje pšenice u ovoj godini smanjena je pak na 702 milijuna tona, što je dva milijuna tona manje nego što je procijenjeno u ožujku. U FAO-u napominju da bi to bilo dva posto manje u odnosu na prošlogodišnju rekordnu razinu proizvodnje.

“Još je prerano za precizne prognoze proizvodnje žitarica jer mnoge kulture tek trebaju biti zasijane a vremenske prilike i dalje su ključni faktor koji utječe na urod”, upozorava Abbassian. (SEEbiz / Hina)