Cijene hrane ponovo su stagnirale u studenom, treći mjesec zaredom, izvijestila je u četvrtak agencija Ujedinjenih naroda za hranu FAO, budući da je poskupljenje žitarica i biljnih ulja amortizirao kontinuirani pad cijena mlijeka.

FAO-v indeks koji mjeri cijene košarice osnovnih prehrambenih proizvoda iznosio je u studenom u prosjeku 192,6 bodova, što znači da su njihove cijene na mjesečnoj razini ostale nepromijenjene treći mjesec zaredom. Na godišnjoj razini indeks je pao 6,4 posto.

“Čini se da je indeks dotaknuo dno i veća je vjerojatnost da će idućih mjeseci njegova vrijednost rasti”, ističe viši ekonomist FAO-a Abdolreza Abbassian.

Nakon povremenih oscilacija u proteklim godinama FAO-v indeks cijena pet ključnih kategorija prehrambenih namirnica na međunarodnim tržištima stabilizirao se na razini kolovoza 2010., ističe se u priopćenju.

Najviše su se u studenom na mjesečnoj razini smanjile cijene mlijeka i mliječnih proizvoda, za 3,4 posto, pritisnute povećanim izvozom i slabijim uvozom na velika tržišta, poput Rusije i Kine. Na godišnjoj su razini cijene potonule 29 posto.

Izrazitije su pale i cijene šećera, za 3,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, budući da su obilne kiše u Brazilu, vodećem proizvođaču, ublažile strah od suše a time i slabog uroda. Na godišnjoj su razini cijene smanjene osam posto.

Žitarice su pak u studenom izrazitije poskupjele prvi puta od ožujka, za 2,6 posto u odnosu na prethodni mjesec, pod utjecajem ne baš povoljnih uvjeta za netom posijanu pšenicu u sjevernoj hemisferi. Na godišnjoj su razini njihove cijene pale 5,8 posto.

Blago je pak porastao indeks koji mjere cijene biljnih ulja, za 0,7 posto u odnosu na prethodni mjesec, zbog neočekivano slabe proizvodnje ulja suncokreta i blagog posustajanja proizvodnje palminog ulja u Maleziji i Indoneziji.

Cijene mesa ostale su pak u studenom nepromijenjene u odnosu na prethodni mjesec dok su na godišnjoj razini uvećane 13,3 posto. (SEEbiz / Hina)