Craft-pivo-midiTrodnevni Festival Craft Beer 2016 otvoren je u petak u Europskom domu u Zagrebu okupivši u organizaciji Udruge Gastronomadi desetak proizvođača te sve popularnije vrste piva, a podršku su im dolaskom na otvorenje dala i tri ministra.

Festival craft piva održava se do nedjelje, 3. ožujka, do kada će se osim predstavljanja ‘craftera’ i njihovih raznolikih piva, održavati i razni seminari, radionice i kušaonice, uz pokroviteljstvo Ministarstva turizma koje je taj projekt podržalo s 80 tisuća kuna.

Uz ministra turizma Antuna Klimana, na otvorenju su bili ministri regionalnog razvoja i fondova EU-a Tomislav Tolušić te ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat. Otvarajući festival Kliman je naglasio važnost takve autohtone domaće proizvodnje za ukupnu turističku ponudu koja zasigurno u Hrvatsku može privući turiste, pogotovo pivoljupce.

“Danas se sve više cijeni izvornost i autohtonost, čemu pripadaju i proizvođači craft piva i što daje veliku dodanu vrijednost i Hrvatskoj i njenom turizmu. Osim što je prilika da se građani i turisti upoznaju s ponudom i okusima tih piva, Festival je prilika za sklapanje novih partnerstva te za poticanje razvoja te proizvodnje koja već jest i može biti i više, dio hrvatskog enogastro turizma kojemu ćemo posvetiti i dodatnu pažnju”, istaknuo je Kliman na otvaranju.

Dodao je da će njegovo Ministarstvo i dalje podržavati sve inicijative koje vode povećanju raznolikosti i kvalitete ponude jer po njemu i pivarstvo može pridonijeti produljenje sezone.

Druga dva ministra nisu se obraćala okupljenima na otvorenju, ali su kušali neka od izloženih craft piva, koja su po ocjeni Renea Bakalovića i Roberta Riplija iz Gastronomada u svijetu, pa i u Hrvatskoj izazvali pravu ‘revoluciju’.

“Teško je objasniti tu rastuću popularnost craft piva, ili kako ih još zovu zanatskih piva iz malih domaćinskih pivovara, a Hrvatska sa gotovo svakodnevnim pojavljivanjem novih craftera slijedi svjetske trendove. Vjerujem da je to zbog kvalitete tih piva koja su okusom i sastavom potpuno različita od industrijskih piva velikih proizvođača, a mnogi su u ‘kuhanju’ takvih piva vidjeli i priliku za podebljati kućne budžete ili krenuti u sasvim novo poslovno iskustvo”, naglasio je Bakalović.

Dodao je da nema podataka koliko je takvih proizvođača u Hrvatskoj, ali da se procjenjuje da ih je trenutno više od 50, koji su većinom mali ili srednji poduzetnici koji u prosjeku proizvode do nekoliko tisuća litara tog piva mjesečno.

Jedni od njih su i Dino Konta i Sanja Cvetanović koji su prošle godine osnovali malu tvrtku-pivovaru Pivionica u kojoj u Jaruščici u Zagrebu, kako kažu, mjesečno skuhaju oko dvije tisuće litara svog piva kojeg su nazvali Fulir i kojeg su ‘fleširali’ etiketom krajem prošle godine te krenuli u prodaju.

“Zadovoljni smo kako nam ide, ali nam je za sada to više hobi i samo nas dvoje to radimo. Trenutno smo u fazi pregovora s trgovačkim lancem za distrubuciju i još nekim tvrtkama, o čemu će dijelom ovisiti i povećanje njihove proizvodnje”, kazali su Konta i Cvetanović. (SEEbiz.eu/Hina)