Građevinarstvo i trgovina na veliko i malo te potom prerađivačka industrija djelatnosti su s najvećim iznosima neizvršenih osnova za plaćanje poslovnih subjekata, a među županijama po visini dospjelih neplaćenih obveza pravnih i fizičkih osoba, s udjelom većim od 37 posto, prednjači grad Zagreb.

Pokazuju to podaci Financijske agencije (Fina) po kojima je u Hrvatskoj zbog neizvršenih osnova za plaćanje, u ukupnom iznosu većem od 34 milijarde kuna, krajem studenog prošle godine bilo blokirano 61.948 poslovnih subjekata.

Najveći iznos neizvršenih osnova za plaćanje, od 9 milijardi kuna, odnosi se na 9.234 poslovnih subjekata u građevinarstvu. S neplaćenim dospjelim obvezama od ukupno 7,7 milijardi kuna krajem studenog prošle godine slijedi 14.626 poslovnih subjekata u trgovini na veliko i malo.

Dospjela neplaćena dugovanja od ukupno 3,9 milijardi kuna imalo je pak 6.606 poslovnih subjekata u prerađivačkoj industriji. Na te tri djelatnosti odnosi se oko 61 posto ukupnog iznosa neizvršenih osnova za plaćanje. (Lider/Hina)