agrokor-zgrada-nebo-midiNova ponuda za preuzimanje Mercatora bit će objavljena do jeseni i bit će niža od prethodne, navodi slovenski poslovni list Finance

Koncern Agrokor poslao je nekim velikim europskim bankama neformalni dopis u kojem je hrvatska kompanija iskazala interes da banke financiraju otkup 100-postotnog kapitala Mercatora, najvećeg slovenskog trgovačkog lanca, piše slovenski poslovni list Finance.

List dodaje da izvori iz Agrokora tvrde da je novac za preuzimanje cijelog Mercatora već osiguran tijekom prethodnog kruga nadmetanja za Mercator, u kojem je na prodaju bio ponuđen 23,34-postotni udjel u slovenskom trgovačkom lancu.

Agrokor je tada slovensku agenciju za nadzor tržišta vrijednosnih papira službeno obavijestio da ga zanima samo udjel koji je na prodaju ponudila Pivovarna Laško.

Od mogućeg neuspjeha i novčanog gubitka Agrokor bi se vjerojatno osigurao postavljanjem praga uspješnosti prilikom preuzimanja na 50 posto. Naime, bez većinskog udjela ne bi mogao konsolidirati bilancu, odnosno, kako navode Finance, “bez toga ne bi mogao novčanim tokom sanirati svoju bilancu”.

Pozivajući se na neslužbene izvore slovenski list piše da će nova ponuda biti objavljena na jesen i da će biti niža od prethodne. Na natječaju za 23,34 posto dionica hrvatska kompanija ponudila je 206 eura za dionicu, a naknadno je povisila ponudu na 221 euro po dionici.

U slučaju otkupa svih dionica Mercatora po toj cijeni, u džepove bivših vlasnika slilo bi se ukupno 739 milijuna eura, navode Finance.

Izvori bliski društvima koja prodaju dionice Mercatora, a koja nastoje okupiti konzorcij koji bi zajednički strateškom partneru ponudio na prodaju većinski udjel, navode da je interes za dionice Mercatora popriličan, ali čak ni neslužbeno ne žele navesti ime niti jednog potencijalnog kupca.

Finance podsjećaju da se špekuliralo kako slovenski lobisti potencijalnog kupca vide u belgijskom trgovačkom lancu Delhaize koji je početkom godine preuzeo srpski Delta Maxi.

Investicijski odjel britanske banke Barclays u priopćenju objavljenom 10. svibnja, u kojem ocjenjuje Agrokorove obveznice, procjenjuje da će Agrokor u nadmetanju za Mercator ostati “vrlo agresivan”.

Rejting agencija S&P prije nekoliko dana popravila je kreditni rejting hrvatske kompanije, a odluku je obrazložila time što se Agrokor više službeno ne nadmeće za Mercator, uz procjenu da se više niti ne namjerava nadmetati.

Procjene S&P-ija temelje se na analizama poslovanja i razgovorima s čelnicima analiziranih kompanija, navode Finance, te dodaju da je Agrokorov pokušaj preuzimanja Mercatora propao jer Pivovarna Laško zbog političkih pritisaka nije prihvatila ponudu.

Slovenski list zaključuje kako su slovenski političari napravili uslugu Ivici Todoriću, vlasniku Agrokora, jer će njegov koncern sada lakše dogovoriti povoljnije uvjete financiranja novog pokušaja preuzimanja. (Bankamagazin)