Franci Križanič: Slovenija će zaštititi Mercator od Todorićeva preuzimanja

Slovenski ministar financija Franci Križanič najavio je mogućnost da država ponovno preuzme paket dionica u najvećem trgovačkom lancu Mercator kako bi spriječila njegovo preuzimanje od strane inozemne konkurencije i “nestanak slovenskih proizvoda” s Mercatorovih prodajnih polica.

Slovenski mediji tvrde da je riječ o hrvatskom Agrokoru, kao potencijalnom “strateškom partneru” Mercatora.

“Po podacima koje imamo, u tu svrhu su već otvorene kreditne linije u jednoj susjednoj državi, a riječ je o tzv. strateškom partneru koji je po našim podacima jednom već uklonio slovenske proizvode sa svoji polica”, rekao je Križanič na izvanrednoj sjednici parlamentarnog odbora za kontrolu javnih financija.

Na njoj se raspravljalo o problematici kreditnog rizika banaka u većinskom državnom vlasništvu u vezi s tzv. menadžerskim kreditima.

Investicijska tvrtka Infond Holding, koju kontrolira direktor Pivovarne Laško (PL) Boško Šrot, objavila je, naime, da joj je Nova Ljubljanska banka odobrila produžetak vraćanja 150 milijuna eura kredita.

To je upitno za najveću opozicijsku stranku koju vodi bivši premijer Janez Janša, a koji je u vrijeme kad je bio premijer Šrota optuživao za “tajkunsku privatizaciju” uz pomoć državnih kredita koje sada zbog financijske krize nije u stanju redovno vraćati.

Šrot je potkraj prošle godine objavio početak prikupljanja neobvezujućih ponuda u okviru kojega Infond holding prodaje gotovo 50 posto dionica Mercatora, izazivajući sumnje da pokušava prisiliti državu da ponovo otkupi udio Infond holdinga kako se ne bi ugrozila slovenska prehrambeno-prerađivačka industrija ovisna od Mercatorove prodajne mreže.

Križanič je na sjednici odbora za kontrolu javni financija izjavio da se preuzimanje Mercatora od strane inozemnog lanca može onemogućiti i djelovanjem državnog regulatora za kontrolu tržišnog natjecanja, ali da je bolje djelovati preventivno.

Da ne bi došlo do štete za Mercatorove slovenske dobavljače i prehrambenu industriju, moguće je da državni fond KAD ponovo otkupi dionice koje je Janšina vlada prodala Šrotu ili da NLB svoje potraživanje pretvori u vlasnički udio, najavio je Križanič. (SEEbiz)