Francuska: Više će trošiti oni koji kupuju mnogo Nutelle ili Coca-Cole

Troškovi za hranu kućanstava u Francuskoj porast će u prosjeku od 50 centi do tri eura mjesečno, ustvrdio je u razgovoru za CNews ministar poljoprivrede Didier Guillaume

Troškovi hrane za kućanstva u Francuskoj neće dramatično porasti zbog podizanja minimalnih cijena prehrambenih proizvoda kojim se nastoji poboljšati prihode poljoprivrednika, ustvrdio je u petak francuski ministar poljoprivrede.

Vlada je u prosincu odgodila najavljeno podizanje minimalnih cijena prehrambenih proizvoda zbog prosvjeda ‘žutih prsluka’ čije su nezadovoljstvo prouzročili viši troškovi života i pritisak na budžete kućanstava.

Zakon o podizanju minimalnih cijena hrane, nazvan “od polja do vilice”, spada među predizborna obećanja predsjednika Emmanuela Macrona. Njime je Macron želio osigurati podršku poljoprivrednika, važne biračke skupine u Francuskoj. Poljoprivrednici se već dugo žale na niske marže, tvrdeći da su žrtve natjecanja maloprodajnih tvrtki u snižavanju cijena kako bi u dućane privukle što više kupaca.

Novi zakon predviđa 10-postotno povećanje minimalnih cijena prehrambenih proizvoda. Ograničava također promotivne ponude trgovaca uvođenjem limita na popuste na 34 posto vrijednosti proizvoda.

Troškovi za hranu kućanstava u Francuskoj porast će u prosjeku od 50 centi do tri eura mjesečno, ustvrdio je u razgovoru za CNews ministar poljoprivrede Didier Guillaume.

Istaknuo je također da će cijene proizvoda koji se – često uz popust – prodaju u supermarketima, uključujući Nutellu, Coca-Colu i granolu, porasti samo pet posto.

“Kućanstva će na kraju plaćati više samo ako su njihova kolica puna Nutele i Coca-Cole. Cijena tih proizvoda porasti će ali ne i cijene mesa, ribe, sira i povrća”, kazao je Guillaume za CNews.

Lanci supermarketa poput Carrefoura, Casina i privatnog Leclerca obično na proizvodima poljoprivrednika zarađuju od 30 do 40 posto, kazao je ministar.

“Pozivam ih da prekinu s takvom praksom”, dodao je Guillaume.

Michel-Edouard Leclerc, izvršni direktor lanca supermarketa Leclerc, maloprodajne tvrtke za prehrambene proizvode s najvećim tržišnim udjelom u Francuskoj, žestoko je kritizirao novi zakon, nazivajući ga “prijevarom”. Poljoprivrednici neće dobiti više cijene za svoje proizvode, ističe on. (Hina/Reuters)

Prethodni članakLidl nastavlja snažnu ekspanziju širom Europe
Sljedeći članakPočivalšek: Želimo Mercator izvući iz zagrljaja Agrokora