Tri francuska maloprodajna lanca kažnjena su s ukupno 4,3 milijuna eura jer su propustila u roku potpisati godišnji ugovor sa svojim dobavljačima, piše Reuters. Kazna je propisana nakon kontrola provedenih tijekom prošle godine a u skladu sa zakonom “od polja do viljuške” koji je obećao predsjednik Emmanuel Macron kako bi zadovoljio poljoprivrednike koji se već dulje vrijeme žale na niske marže i maloprodajne ratove.

Kazna za Carrefour je 2,93 milijuna eura, Cooperative U Enseigne (Systeme U) 1,14 milijuna eura, a ITM Alimentaire International (Intermarche) 211.000 eura, objavila je Agencija za konkurenciju, potrošnju i sprječavanje prevara.

Dodaje se kako su ustanovili da trgovci do nisu ispoštovali rok za potpisivanje godišnjeg ugovora sa znatnim brojem dobavljača. Visina kazni proporcionalna je broju i duljini kašnjenja, kao i predviđenom prometu pojedinog trgovca.

Komercijalni pregovori između maloprodajnih lanaca, poljoprivrednika i proizvođača o cijenama prehrambenih proizvoda koji će se prodavati u trgovinama tijekom predstojeće godine obično se održavaju između studenog i kraja veljače. Francuska Agencija objavila je kako je provela 5.500 kontrola implementacije pravila “od polja do viljuške” te kako će istim tempom nastaviti i u budućnosti.