Grupa GEFCO, globalni pružatelj usluga industrijskog lanca opskrbe i europski lider u automobilskoj logistici, najavila je otvaranje Tvornice inovacija. Ta inicijativa predstavlja prekretnicu u inovativnoj strategiji Grupe te se njome želi potaknuti stvaranje novih ideja i kreativnost u GEFCO-vim timovima diljem svijeta.

Interno jačanje inovacijskog duha
GEFCO-va Tvornica inovacija stvorena je kako bi njegovala kulturu inovacija, osnažujući svakog zaposlenika u osmišljavanju i istraživanju inovativnih ideja koje imaju potencijal prerasti u rješenja koja pridonose razvoju poslovanja. Cilj je Grupe jačanje kreativnog duha zaposlenika kroz stvaranje internog inkubatora za ideje koje najviše obećavaju.

Tvornica inovacija bit će otvorena tijekom cijele godine što omogućava kandidatima koji rade u timovima da prijave svoje projekte i inovativne ideje u bilo koje vrijeme. Projekti se mogu odnositi na bilo koje područje poslovanja GEFCO-a, ali moraju biti usklađeni s tvrtkinom inovacijskom okosnicom, usmjereni na zadovoljavanje potreba klijenta i skalabilni unutar cijele Grupe.

Na temelju tih kriterija, komisija sastavljena od internih stručnjaka izabrat će najbolje idejne koncepte, a potom će odabrani timovi biti pozvani u Tvornicu inovacija gdje će imati priliku učiti od internih stručnjaka te dobiti pristup resursima potrebnima za uspješno razvijanje svog projekta. Nakon što izlože dokaz inovativnog koncepta, odnosno pokažu da je njihova inovacija ostvariva i potencijalno komercijalno isplativa, sudionicima će biti ponuđen plaćeni dopust na redovnom radnom mjestu kako bi se u potpunosti posvetili razvoju svojih ideja.

“Zadovoljni smo što možemo najaviti otvaranje GEFCO-ve Tvornice inovacija, stvorene da unaprijedi kreativni inovacijski duh među zaposlenicima”, izjavio je Luc Nadal, predsjednik Uprave GEFCO-a. “Naš je cilj omogućiti kupcima pametna i fleksibilna rješenja u upravljanju lancem opskrbe i uvjeren sam kako će nam Tvornica inovacija pomoći u pomicanju granica i ubrzavanju rasta.”

Zajedničke inovacije
GEFCO već njeguje svoj interni ekosustav inovacija s rješenjima kao što su aplikacija Moj auto je ondje, transportna usluga koja krajnjem korisniku dovodi automobil putem aplikacije na pametnom telefonu. Za tu je aplikaciju GEFCO nagrađen u kategoriji “Lider u inovacijama” na konferenciji Automotive Logistics Europe održanoj 12. lipnja 2018. u Bonnu.

Uz to, Grupa aktivno nadgleda razvoj inovacija i primjenjuje pristup novim tehnologijama po principu “testiraj i uči”, koristeći primjerice robote u upravljanju skladištima u Francuskoj ili dronove u skladišnim inventurama u Španjolskoj. Usporedno s tim, surađuje sa startupovima kako bi ubrzala razvoj inovacija. Tvornica inovacija usklađena je s inovacijskom politikom koju je Grupa pokrenula prije nekoliko godina i ponovno potvrdila nedavno sklopljenim partnerstvima.

U ožujku 2018. godine Grupa je najavila suradnju s globalnim akceleratorom Techstarsom koji je potpomogao razvoj više od 1.000 međunarodnih startupova. Kroz tu je suradnju GEFCO također ostvario partnerstvo s međunarodnim startup-kampusom Partech Shakerom gdje se tehnološke tvrtke iz cijelog svijeta mogu razvijati u najboljim mogućim uvjetima.