GfK-ov indeks potrošačkog povjerenja u lipnju bi se tako trebao zadržati na 8,5 bodova, koliko je iznosio i u svibnju, pokazalo je izvješće ugledne njemačke kompanije

Povjerenje potrošača u Njemačkoj u lipnju bi trebalo ostati nepromijenjeno u odnosu na mjesec ranije, što znači da bi se zadržalo na najvišim razinama u posljednjih sedam godina, pokazalo je u ponedjeljak izvješće tvrtke za istraživanje tržišta GfK.

GfK-ov indeks potrošačkog povjerenja u lipnju bi se tako trebao zadržati na 8,5 bodova, koliko je iznosio i u svibnju, pokazalo je izvješće ugledne njemačke kompanije. Rezultat je u skladu s očekivanjima ekonomista.

Ozračje među potrošačima u najvećem europskom gospodarstvu drži se tako stabilno, i to četvrti mjesec zaredom, tumače u Gfk-u.

Pritom je indeks očekivanja za gospodarstvo za svibanj znatnije poboljšan, ojačavši za 6,4 boda, na 38,5 bodova. Riječ je o njegovoj najvišoj razini od srpnja 2011. kada je dosegnuo 44,6 bodova.

Smanjena su pak očekivanja u vezi plaća, uz pad odgovarajućeg indeksa za 4,5 bodova, na 47,8 bodova. Taj se indeks ipak zadržao na vrlo visokim razinama te je i dalje gotovo 14 bodova viši u usporedbi s razinom iz istog razdoblja lani.

Spremnost potrošača na kupnju blago je ojačala u odnosu na prethodni mjesec, uz rast odgovarajućeg indeksa za 0,9 bodova, na 49,5 bodova, konsolidiravši se na ionako već visokim razinama, navodi se, među ostalim, u GfK-ovom izvješću. (Banka.hr / Hina)