GfK: Većina građana odobrava tržišno povezivanje na području bivše Jugoslavije

rijeka-korzo-ljudi-midiVećina građana Hrvatske podržava bolje povezivanje gospodarskih subjekata zemalja s područja bivše Jugoslavije, pokazuje anketa agencije GfK Hrvatske.

Da je ekonomsko povezivanje pozitivno smatra 72 posto od 1.000 građana koje je GfK anketirao u listopadu ove godine. Nasuprot tome, 12 posto ispitanika ne podržava ekonomsko povezivanje i slaže se s tvrdnjom da je to “ekonomsko uskrsnuće Jugoslavije”, a 16 posto je neodlučnih.

Za povezivanje su najviše građani iz sjeverne Hrvatske (72 posto) i Slavonije (80 posto), dok su građani obalnog područja tome manje skloni (za je oko 65 posto ispitanika, a četvrtina je neodlučnih).

Na pitanje kako ocjenjuju čvršće međusobno povezivanje na ekonomskom planu između pojedinih gospodarskih subjekata i/ili zemalja s područja bivše Jugoslavije, 73 posto anketiranih građana odgovorilo je da to može biti od koristi za sve, 11 posto uopće ne podržava takvu suradnju, a neodlučnih je 16 posto.

Rezultati pokazuju da s rastom stupnja obrazovanja građana raste pozitivna ocjena suradnje na gospodarskom planu – za suradnju je oko 55 posto osoba s najnižim obrazovanjem te oko 75 posto s visokom stručnom spremom. (H)

Prethodni članakRBA: Rano je govoriti o oporavku maloprodaje
Sljedeći članakPredstavljena monografija o Iločkom tramincu