Globalna kretanja: Nove lokacije, nove prilike

novi-trendovi-midiDok je u Hrvatskoj malih trgovina iz susjedstva sve manje, u Velikoj Britaniji konkurencija u tom sektoru sve je žešća kao i bitka za osvajanje novih prostora. Uzevši to u obzir, odlučili smo istražiti koji su planovi za rast ključnih igrača na tom tržištu te koje ih lokacije zanimaju u nastojanju da postignu rast prodaje

U posljednje su vrijeme mnogi trgovci u Velikoj Britaniji prepoznali priliku za rast u sektoru malih samoposluga.

Doista, istraživanja IGD-a pokazuju da je u tom sektoru prošle godine ostvaren rast od 6,3%, što je prilično iznad ukupnog rasta maloprodajnog tržišta.

Predviđanja kažu da će u sljedećih pet godina sektor i dalje rasti, i to u prosjeku 6% godišnje. Međutim, ostvarenje tog predviđanja jako ovisi o prostoru, a upravo će njime trgovci na malo sve više i više oskudijevati ako je suditi prema njihovim planovima za proširenje.

Nekoliko je glavnih prodajnih mreža najavilo agresivne planove širenja za sektor u kojem će sljedećih godina broj prodavaonica bujati. Godine 2006. Tesco je imao 1241 malu samoposlugu i trgovinu na benzinskim odmaralištima, dok danas ta brojka iznosi 1850. Svake godine planira otvoriti još 200 novih poslovnica, a u ovoj strategiji brzog rasta nije sam.

Prije četiri godine Sainsbury je vodio 298 malih trgovina. Danas ih ima 424 i svake godine očekuje otvaranje po sto novih. Među ključnim igračima s velikim planovima za sektor male samoposluge je Waitrose. U rujnu 2009. objavio je namjeru povećanja broja malih prodavaonica do 300 unutar sljedećih deset godina, čime će pokušati pridobiti do šest milijuna potencijalnih kupaca.

Partnerstvom s BP-om Marks & Spencer je pokazao da će i u njihovu rastu sektor malih samoposluga odigrati ključnu ulogu. Trenutno na lokacijama BP-ovih benzinskih crpki u Velikoj Britaniji radi 125 prodavaonica Simply Fooda.

Istodobno rast ostvaruju i franšize kao što su Booker i Musgrave Retail Partners GB, koje traže nove lokacije kojima bi potpomogle širenje. Gdje sve trgovci nastoje proširiti prisutnost?

Bolnice
Vrsta kupnje kakvu ljudi očekuju u bolnicama vrlo je slična onoj iz šireg sektora malih samoposluga pa mnogi trgovci pokazuju zanimanje za bolničke lokacije. Vidi se to na primjeru iz 2009. kada je Compass grupa kupila nekoliko bolničkih trgovina McColla.

Prošle je godine i Marks & Spencer otkrio svoje namjere da unutar sljedećih pet godina na bolničkim lokacijama otvori novih 20 franšiza Simply Fooda. Na taj su se potez odlučili u partnerstvu sa stručnjacima za putne obroke: sa SSP UK-om i prvom Simply Food bolničkom samoposlugom koja je u ožujku 2009. otvorena u St. George’s Hospitalu, u Tootingu u južnom Londonu.

novi-trendovi-stup-largeOdmorišta
Očito je da su se odmorišta uz benzinske crpke specijalizirala za ispunjavanje kratkotrajnih potreba kupaca. Stoga u posljednje vrijeme u to područje ubrzano ulažu različiti britanski operateri malih samoposluga.

WHSmith postojano gradi svoju prisutnost u sektoru, ali iz perspektive živežnih namirnica ključne promjene predstavili su dolasci M&S-a i, odnedavno Waitrosea.

Oba operatera svoju prisutnost u sektoru nastoje razviti suradnjom s glavnim voditeljima odmorišta uz autoceste, kao što su Moto, Welcome Break i Roadchef. Treba očekivati da će se u nadolazećim godinama ti planovi ubrzati.

Zračne luke
Putnici zračnog prometa već dugo uživaju u širokom maloprodajnom izboru. Sada se već postojećim uslugama na mnogim od najprometnijih britanskih zračnih luka pridružuju i mala samoposluživanja, pa je kupcu ponuđen širi izbor, a trgovcima su otvorene nove prilike za širenje dosega poslovanja.

Prošle je godine Spar postao prva franšiza koja je u Velikoj Britaniji otvorila malu samoposlugu u zračnoj luci Nottingham East Midlands. Uslijedilo je otvaranje druge trgovine na aerodromu Stansted u Essexu.

Nekoliko zračnih luka, uključujući i londonski Luton, može se pohvaliti poslovnicama M&S Simply Fooda, koje su oblikovane tako da pri dolasku i odlasku zadovolje potrebe putnika. Odnedavna je i Tesco najavio plan širenja na aerodrome. Prvi Tesco Express na takvoj lokaciji otvorit će se u jesen 2010. u zračnoj luci u Glasgowu.

‘Pop-up’ prodavaonice
“Pop-up” prodavaonice namijenjene su poslovanju na određeni rok i pružaju trenutno rješenje tijekom velikih događaja kao što su koncerti, festivali ili sportska natjecanja. Već neko vrijeme maloprodajni trgovci diljem svijeta (uključujući i američki Target, maloprodajni lanac robe široke potrošnje), eksperimentiraju s tim konceptom, a sad su im se pridružili i britanski operateri malih samoposluga.

U ovom području u posljednje se vrijeme posebno inovativnim pokazao David Sands, koji je u lipnju 2009. otvorio 12-metarsku “pop-up” prodavaonicu na glazbenom festivalu “T in the Park”, pokraj Kinrossa blizu Edinburgha.

Prodavaonica nazvana Healthy T Shop držala je široku paletu zdravih proizvoda iz ponude Davida Sandsa, uključujući proizvode Eat Fresha, njegova koncepta svježe hrane za van. Uspjeh je bio toliki da su prihodi ostvareni tijekom pet dana, koliko je prodavaonica radila, bili usporedivi s onima koje bi u tjedan dana zaradila trgovina istog lanca srednje veličine.

Što je sljedeće?
Nakon što su označili lokacije na koje će se usredotočiti u godinama koje dolaze, trgovci u sektoru malih samoposluga i od svojih dobavljača očekuju jednaku razinu fokusa. Zbog unapređenja i promjena lokacija bit će potreban i posebno oblikovan razvoj proizvoda te prilagodba opskrbnih lanaca.

Krilatica će, kao i uvijek, biti fleksibilnost. Oni koji uspiju dokazati da je imaju u svome poslovanju umnogome će profitirati od rasta koji se očekuje kao posljedica hrabrog iskoraka u nepoznato, tamo gdje nijedan drugi tip trgovine još nije kročio.

David Shukri, IGD
Glavni poslovni analitičar