Godišnja inflacija u EU nepromijenjena u prosincu, smanjena u Hrvatskoj

Godišnja inflacija u Europskoj uniji zadržala se u prosincu 2013. na razini prethodnog mjeseca, dok je u eurozoni i Hrvatskoj blago oslabila, izvijestio je danas europski statistički ured.

Potrošačke su cijene u prosincu u Europskoj uniji porasle na godišnjoj razini jedan posto, jednako kao i mjesec ranije. U eurozoni uvećane su 0,8 posto, u odnosu na 0,9 posto koliko su porasle u studenom.

U Hrvatskoj je prema Eurostatu godišnja stopa inflacije u prosincu iznosila 0,5 posto, nakon 0,7 posto koliko je iznosila u studenom.

Među zemljama EU-a najnižu je godišnju inflaciju u prošlom mjesecu zabilježila Grčka, gdje su cijene pale 1,8 posto. Slijedi Cipar s padom cijena od 1,3 posto, te Bugarska i Latvija gdje su se cijene spustile 0,9 odnosno 0,4 posto.

Najvišu godišnju stopu inflacije bilježile su pak Estonija, Austrija i Velika Britanija, sve od dva posto, te Finska, od 1,9 posto.

Najniža prosječna godišnja stopa inflacije u 2013. zabilježena je u Grčkoj, od minus 0,9 posto. Slijede Latvija, gdje su cijene u prosjeku stagnirale u odnosu na 2012., i Bugarska, Cipar, Portugal i Švedska gdje su u prosjeku porasle 0,4 posto.

Najviše prosječne godišnje stope inflacije bilježile su prošle godine Estonija i Rumunjska, od po 3,2 posto, te Nizozemska i Velika Britanija, od 2,6 posto.

U Hrvatskoj je prosječna godišnja stopa inflacije prošle godine iznosila 2,3 posto.

Na mjesečnoj razini cijene su u prosincu i u eurozoni i u Europskoj uniji porasle 0,3 posto, dok su u Hrvatskoj zabilježile isti postotni pad, izračunali su u Eurostatu. (Hrportfolio.hr/Hina)