Godišnji rast proizvođačkih cijena 5,2 posto

dzs-ulaz-midiProizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Hrvatskoj lani u prosincu u odnosu na studeni bile su manje za 0,1 posto, a u odnosu na prosinac 2010. bile su više za 5,2 posto, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

Kada se isključe cijene energije, statistika pokazuje da su proizvođačke cijene na mjesečnoj razini pale za 0,2 posto, a na međugodišnjoj porasle za 2,6 posto.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu u prosincu su u odnosu na studeni pale za 0,2 posto, a u odnosu na prosinac 2010. godine bile su više za 5,8 posto.

Cijene po kojima se industrijski proizvodi proizvedeni na domaćem prodaju na stranom tržištu u prosincu su u odnosu na studeni više za 0,2 posto, dok u odnosu na prosinac 2010. bilježe rast za 3,8 posto.

Prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), u prosincu su u odnosu na studeni proizvođačke cijene energije porasle za 0,2 posto, a porasle su i cijene kapitalnih proizvoda za 0,1 posto.

U dvije kategorije GIG-a trajnim proizvodima za široku potrošnju i intermedijarnim proizvodima, proizvođačke cijene u prosincu ostale su stabilne, odnosno na razini iz studenog, a kod netrajnih proizvoda za široku potrošnju su pale za 0,4 posto.

Podaci na godišnjoj razini pokazuju visok rast proizvođačkih cijena u energiji, za čak 13,5 posto u odnosu na prosinac 2010.

Proizvođačke cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju na godišnjoj su razini više za 4,2 posto, intermedijarnih proizvoda za 2,9 posto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,5 posto.

Pad se na godišnjoj razini bilježi kod kapitalnih proizvoda, i to za 2 posto.

Prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, najviše su u prosincu lani u usporedbi s istim mjesecom 2010. godine porasle proizvođačke cijene u rudarstvu i vađenju, za 23,5 posto, ponajviše pod utjecajem 38,4 postotnog rasta proizvođačkih cijena u vađenju sirove nafte i prirodnog plina.

U prerađivačkoj industriji statistika bilježi rast proizvođačkih cijena na godišnjoj razini za 4,7 posto, pri čemu se u proizvodnji prehrambenih proizvoda bilježi rast za 5,6 posto, a u proizvodnji rafiniranih naftnih proizvoda za 19,8 posto.

U opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša proizvođačke su cijene na godišnjoj razini porasle za 9,6 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za jedan posto. (H)