Godišnji rast proizvođačkih cijena u industriji

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Hrvatskoj su u travnju u odnosu na ožujak bile niže za 0,2 posto, dok su u odnosu na travanj prošle godine bile više za jedan posto, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

Isključe li se cijene energije, proizvođačke su cijene u travnju na mjesečnoj razini porasle za 0,1 posto, a na godišnjoj su razini povećane za 0,7 posto.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu u travnju su u odnosu na ožujak pale za 0,2 posto, dok su u odnosu na prošlogodišnji travanj bile više za 2,4 posto.

Cijene po kojima su se industrijski proizvodi proizvedeni na domaćem tržištu prodavali na stranim tržištima u četvrtom su ovogodišnjem mjesecu u odnosu na mjesec ranije bile niže za 0,3 posto, dok su u odnosu na travanj lani pale za 1,3 posto.

Promatrano prema glavnim industrijskim grupacijama, u travnju su na mjesečnoj razini proizvođačke cijene kapitalnih proizvoda te trajnih i netrajnih proizvoda za široku potrošnju porasle za 0,2 posto, dok su cijene energije pale za 1,1 posto, a intermedijarnih proizvoda za 0,1 posto u odnosu na ožujak.

Na godišnjoj razini, prema travnju lani, najveći rast bilježe cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju, i to za 2,4 posto, a rasle su i proizvođačke cijene energije, za 0,6 posto.

Istodobno su cijene kapitalnih proizvoda pale za 1,6 posto, a intermedijarnih proizvoda za 0,3 posto, dok su cijene trajnih proizvoda za široku potrošnju zadržale stabilnost.

Promatrano pak prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, u travnju su u usporedbi s istim mjesecom prošle godine najviše povećane proizvođačke cijene u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji, i to za 18,5 posto.

U opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša rast proizvođačkih cijena istodobno je iznosio 7,2 posto, dok su rudarstvu i vađenju cijene pale za 3,3 posto, a u prerađivačkoj industriji za 0,6 posto. (H)