Kompanija Google u četvrtak je na više od milijun lokacija u SAD-u omogućila plaćanje one-touch aplikacijom za uređaje Android.

androidpayUslugu je dostupna korisnicima uređajima Android s tehnologijom NFC (near-field-communication) i Googleovim operativnim sustavom KiTKat 4.4+.

Mnoge tehnološke kompanije lansirale su svoje sustave plaćanja.

Korisnicima pametnih telefona na raspolaganju Apple Pay, Samsung Pay, a sada i Android Pay.

Tehnološke kompanije pokušavaju uvjeriti kupce da za plaćanja koriste mobilne telefone umjesto plastičnih kartica, a MasterCard je nedavno objavio istraživanje prema kojem kupci od trgovaca zahtijevaju da usvoje nove platne tehnologije, odnosno jednostavnije i inovativnije načine plaćanja.

Istraživačka tvrtka IDC procjenjuje da će vrijednost tržišta mobilnih plaćanja u 2017. dosegnuti bilijun dolara. Postojeći korisnici usluge Google Wallet app moći će pristupiti usluzi Android Pay nakon ažuriranja aplikacije, a novi korisnici aplikaciju mogu preuzeti na Google Playu.

Dionica Googlea  porasla je u četvrtak poslijepodnevnom trgovanju 1,4 posto, na 652,74 dolara. “Tvrtke Aeropostale Inc, Macy Inc, GameStop Corp i Staples Inc su među onima u čijim će trgovinama usluga Android Pay biti dostupna”, navode iz Google.

Android Pay podržavat će plaćanje kreditnim i debitnim karticama u sustavima American Expressa, Discover Financial Servicesa, MasterCarda i Visa. Podržavat će i kartice izdane od nekih banaka, među kojima su Bank of America i US Bank. U sljedećih nekoliko dana u sustav će biti uključeni Citgroup i Wells Fargo & Co.

Sa sigurnosnog aspekta sustav koristi kartično-sigurnosni standard koji se temelji na tokenu. Token odnosno niz nizom slučajnih brojeva zamjenjuje korisnikove podatke o kreditnoj kartici kada trgovac šalje podatke o transakciji i tako smanjuje rizik krađe podataka.

Aplikacija je već instalirana u novim telefonima s NFC-om američkih mobilnih telekomunikacijskih operatora AT&T, T-Mobile US i Verizon Communications. (banka.hr)