Greenpeace: Previše pesticida u europskim jabukama

jabukeProizvođači jabuka u europskim zemljama i dalje koriste koktele pesticida, posebno oni koji opskrbljuju velike lance prodavaonica, upozorila je ekološka organizacija Greenpeace.

Ostaci pesticida prisutni su u tri od četiri uzorka vode i tla u zasadima jabuka, pokazalo je istraživanje ove organizacije.

“Najmanje 70% utvrđenih pesticida predstavlja opću visoku toksičnost za ljudsko zdravlje i divlje životinje”, navodi se u izvještaju Greenpeacea.

Kada je riječ o pesticidima u tlu, najveća razina pesticida otkriven je u Italiji, Belgiji i Francuskoj. U vodi su najbrojniji “zagađeni” uzorci u Poljskoj, Slovačkoj i Italiji.

“Izvještaj pokazuje da se u konvencionalnoj poljoprivredi u zaista velikoj mjeri, sistematično, koriste ‘multiproizvodi’ kemijskih sintetičkih pesticida”, rekla je Anais Furest, koja je zadužena za kampanje u poljoprivredi u Greenpeaceu

Greenpeace od država članica EU traži da se “postepeno izbace iz upotrebe kemijski sintetički pesticidi iz poljoprivrede” i da se podrže “nekemijske alternative za borbu protiv parazita, posebno ekološke poljoprivredne prakse”.

Francuski mediji prenose da među proizvođačima za sada nema jedinstvenog stava prema zahtjevu da se prekine s upotrebom pesticida. (SEEbiz.eu)

Prethodni članakNestle uništava “olovne” Maggi rezance
Sljedeći članakOd srpnja mlijeko jeftinije za 52 lipe