Grupacija Kofola povećala je sve ekonomske pokazatelje u prvih šest mjeseci ove godine. Prodaja Grupacije porasla je za 7 posto, ne uzimajući u obzir poljski segment, a za 1,9 posto uključujući i ovaj segment. Ekonomski pokazatelj EBIT povećao se za čak 113,7 posto, a EBITDA za 25,9 posto. Osim veće prodaje, Kofola izvještava da su investitorima isplaćene najviše dividende u povijesti Grupacije.

“Toplo vrijeme i niže cijene šećera pomogli su nam da postignemo vrlo dobru dobit, unatoč većim ulaganjima u plaće, koje zahtijeva trenutna situacija na tržištu rada”, kaže Daniel Buryš, financijski direktor Grupacije Kofola. “Osim dobiti, drago mi je što smo uspješni i u proširenju poslovanja. Kupnjom tradicionalne češke kompanije LEROS ušli smo na tržište biljnih napitaka, a dodali smo u svoj portfelj i slovačku mineralnu vodu Kláštorná”, dodao je.

Pogonski motor prvih šest mjeseci bila je Češka, gdje je prodaja u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem porasla za 8,9 posto, zahvaljujući potražnji za brendovima Kofola, Rauch i Vinea. U Slovačkoj je Kofola postigla povećanje od 4,1 posto, dok je Rajec bio jedan od najomiljenijih brendova. Najveći porast u odnosu na isto razdoblje lani postigao je UGO, brend čija je prodaja porasla za četvrtinu. U Poljskoj je Grupacija zabilježila pad od 19,3 posto, a zabilježen je u segmentu trgovačkih robnih marki, dok vlastiti brendovi zadržavaju stabilnu poziciju.

Sada već tradicionalno, Jadranska je regija ponovno poslovala uspješno. “Porast iznosi 6,6 posto. Imali smo uspjeha u Hrvatskoj, gdje je prodaja u odnosu na isto razdoblje lani porasla 16 posto, što nas također motivira da više uložimo u marketinške aktivnosti u ovoj regiji”, kaže Marián Šefčovič, glavni izvršni direktor Radenske.

U prvih šest mjeseci, Grupacija je dioničarima isplatila dividendu od 16,20 čeških kruna po dionici, što je najveći iznos u povijesti Grupacije. Danas je na generalnoj skupštini odobreno smanjenje uplaćenog kapitala, što će omogućiti Grupaciji da jamči odgovornu politiku isplate dividendi u budućnosti.

“Budući da je ova sezona nadmašila sva očekivanja revidirat ćemo prognoze za kraj godine nakon trećeg kvartala”, najavio je Buryš.