Despar Italia udružio se s lokalnim maloprodajnim lancem Gruppo 3A kako bi proširio poslovanje na sjeverozapadu Italije u regijama Pijemont, Ligurija i Valle d’Aosta, objavljeno je iz kompanije.

U sklopu partnerstva koje će postati operativno u siječnju sljedeće godine prodajna mjesta lanca Gruppo 3A doživjet će rebranding i poslovati pod imenom Spar te će u svoj asortiman ujedno uvrstiti više od 1.600 proizvoda Despar trgovačke robne marke.

Dogovor predstavlja najnoviji korak u tranziciji lokalnih maloprodajnih talijanskih distribucijskih grupa koje su imale dugoročne franšizne odnose s francuskim lancem Auchan Retail prije nego što se on povukao s talijanskog tržišta.

Posljednjih mjeseci Etruria Retail i Apulia Distribuzione pripojene su Carrefouru, dok su ostale bivše trgovine lanca Auchan kupili maloprodajni lanci Crai i Gruppo Arena.

Konzorcij Despar okuplja šest regionalnih nositelja franšize Spar, a to su Aspiag Service, Ergon Società Consortile, Fiorino, L’Alco Grandi Magazzini, Maiorem i SCS Supermercati Consorziati Sardegna.

Despar Italia je u 2018. godini ostvario godišnji promet od 3,66 milijardi eura, a njegova se mreža sastoji od 1393 prodavaonice.

Gruppo 3A ima 149 prodavaonica od kojih je 20 u neposrednom vlasništvu lanca, a 129 ih pripada neovisnim trgovcima. Godišnji promet tvrtke doseže 145 milijuna eura, a ujedno ima 750 zaposlenih.

Do sada Gruppo 3A bio je dio brenda Simply kojeg je licencirao Auchan Retail Italia.