koestlin-proizvodnja-radnici-ftdTvrtka Koestlin u prvih je devet mjeseci ostvarila gubitak od 8,1 milijun kuna za razliku od istog razdoblja lani kada je ostvarila dobit od 1,9 milijuna kuna, podaci su iz nekonsolidiranog financijskog izvješća tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

Ukupni prihodi tvrtke u devet ovogodišnjih mjeseci iznosili 140,47 milijuna kuna i povećani su 6,8 posto. Glavninu prihoda čine prihodi od prodaje koji su povećani za tri posto, na 124,9 milijuna kuna.

Na domaćem tržištu ostvareno je 65,9 milijuna kuna prihoda od prodaje, a u inozemstvu 59,03 milijuna kuna.

Rast bilježe i financijski prihodi, sa 3,6 milijuna kuna na 4,4 milijuna kuna.

Koestlin je u prvih devet mjeseci ostvario 148,58 milijuna kuna ukupnih rashoda, što je porast od 14,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Materijalni troškovi čine najveći iznos u poslovnim rashodima, te su se i najviše povećali (za 16 posto, na 104,1 milijun kuna) što je rezultat povećanja cijena glavnih sirovina (mlijeka, šećera, energenata i dr.), navodi se u pojašnjenju poslovnih rezultata.

Financijski rashodi iznose 6,13 milijuna kuna, što je porast od čak 105 posto. Razlog je nepovoljno kretanje deviznih tečajeva, zaduživanje, porast kamatnih stopa te pad vrijednosti portfelja dionica.

Rizici kojima je Koestlin izložen prvenstveno su valutni rizici jer se značajniji dio prometa odvija sa kupcima u stranim valutama kao i kreditne obveze koje su nominirane u eurima i švicarskim francima, napominju u tvrtki.

Navode i kako tvrtka već duže vrijeme provodi mjere smanjenja troškova te pomno preispituje poslovanje kako bi se prilagodila nastaloj situaciji na tržištu. (H)