Gubitak Tiska 4,2 milijuna kuna

tisak-ftdZabilježen je porast prodaje prepaid bonova za mobilne uređaje, dok ostale glavne kategorije roba, tiskovine i cigarete, ostvaruju značajan pad prodaje

Tisak je u prvom tromjesečju ove godine poslovao s gubitkom od 4,2 milijuna kuna, dok je u istom razdoblju lani ostvario neto dobit od 7,7 milijuna kuna, pokazuju podaci iz financijskog izvješća tvrtke dostavljenog Zagrebačkoj burzi.

Ukupni prihodi Tiska u prvom su tromjesečju iznosili 574,7 milijuna kuna, što je porast od 6 posto u odnosu na isto razdoblje lani, navodi se u izvješću.

Rast prihoda, pojašnjavaju u Tisku, rezultat je rasta samo jedne od kategorija asortimana i to prepaid bonova za mobilne uređaje što je proizašlo iz boljih distributerskih ugovora.

Ostale glavne kategorije roba, tiskovine i cigarete, ostvaruju značajan pad prodaje, ističu iz Tiska.

Pad prodaje tiskovina objašnjavaju recesijom na tržištu i razvojem ostale medijske ponude (TV, Internet), a pad prodaje cigareta strožim propisima zabrane pušenja te povećanja maloprodajnih cijena slijedom rasta trošarina.

Ukupni rashodi Tiska u prvom su tromjesečju u odnosu na isto lanjsko razdoblje povećani za 9 posto i iznose 578,78 milijuna kuna.

Rast rashoda u Tisku objašnjavaju primjenom novog kolektivnog ugovora te lanjskim pokretanjem razvoja i modernizacije prodajne mreže.

U Tisku navode kako najznačajnije rizike i neizvjesnosti za preostalo razdoblje predstavljaju daljnji pad kupovne moći stanovništva uslijed recesije što može značajno utjecati na prodaju osnovnih kategorija asortimana (cigarete, tiskovine, bonovi za mobitele) te pad prodaje uzrokovan zakonom o zabrani pušenja.

Uprava i poslovodstvo Tiska, kako se navodi, kontinuirano radi na prilagodbama poslovanja i rezultata novim tržišnim uvjetima kroz unapređenje efikasnosti poslovnih procesa, smanjenje troškova te razvoj novih tržišta i ponuda.

Tisak nema problema s likvidnošću i naplatom potraživanja, mada je na tržištu i kod kupaca osjetan problem u prikupljanju izvora sredstava, navodi se u financijskom izvješću. (H)