Nizozemski Heineken je u utorak objavio ponudu za preuzimanje svih dionica tvrtke Pivovarna Laško u kojoj već ima većinski udjel, piše slovenski list Delo.

lasko-midiKako stoji u ponudi za preuzimanje, koju je u ime preuzimatelja u slovenskom listu Delo objavila brokerska tvrtka Illirika, Heineken za dionicu nudi 25,56 eura, odnosno jednaku cijenu po kojoj je dionice otkupio od članova konzorcija prodavatelja. U vlasništvu Heinekena je već 53 posto grupe Laško, a za većinski udjel je izdvojio otprilike 120 milijuna eura.

Ponuda za preuzimanje vrijedit će od 18. studenoga do zaključno 15. siječnja 2016., a o pragu uspješnosti preuzimatelj nije odlučio što znači da će ponuda biti uspješna bez obzira na to koliko je dioničara prihvati.

Ako ponudu za preuzimanje prihvate svi dioničari (nizozemski kupac mora otkupiti još 47 posto dionica) Heineken će za Laško ukupno izdvojiti 223 milijuna eura. Nizozemska je kompanija preuzela i dugove grupe prema bankama što znači da je u slovenski bankarski sustav stiglo više od 180 milijuna eura.

Heineken je u ponudi za preuzimanje otkrio također uz koje uvjete nakon sklapanja ugovora o kupnji je moguće otuđiti dionice Pivovarne Laško nakon isteka ponude za preuzimanje. Pojednostavljeno, ako Heineken ili neka njegova ovisna kompanija 18 mjeseci nakon isteka ponude za preuzimanje ponudi ili proda dionice slovenske kompanije po cijeni višoj od 25,56 eura po dionici, mora članovima konzorcija prodavatelja doplatiti razliku. Ta je odluka za Heineken obvezujuća i vrijedi do sredine 2017. godine.

Manje su obvezujuće neke druge odredbe ponude. Heineken pet godina nakon preuzimanja većinskog udjela mora skrbiti za očuvanje financijske stabilnosti grupe, za njen razvoj te za očuvanje socijalnog dijaloga sa zaposlenima u skladu sa slovenskim zakonodavstvom i važećim kolektivnim ugovorima, stoji među ostalim u ponudi za preuzimanje objavljenoj u današnjem Delu. (banka.hr)