Nizozemski proizvođač piva Heineken izvijestio je u srijedu o skromnom rastu prodaje u trećem tromjesečju zbog neočekivano slabog rezultata u Sjevernoj i Južnoj Americi koji je neutralizirao snažan rast na azijskom tržištu. U razdoblju od srpnja do rujna drugi proizvođač piva u svijetu prodao je ukupno 64,2 milijuna hektolitara piva, 2,3 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

Daleko najveći skok prodaje zabilježen je u azijsko-pacifičkoj regiji, za 13,9 posto. Vijetnam se izdvajao među pojedinačnim tržištima dvoznamenkastim rastom prodaje, potaknutim planiranim širenjem Heinekenova poslovanja u toj zemlji.

U Sjevernoj i Južnoj Americi prodaja je neočekivano pala, za 0,5 posto. Pritom je SAD bilježio snažan pad dok je u Brazilu on bio blaži. U toj je južnoameričkoj zemlji Heineken 2017. osvojio drugu poziciju na tržištu kupnjom poslovanja japanskog Kirina. Uprava napominje da je prodaja jeftinijih piva u toj regiji smanjena nakon poskupljenja, dok je obujam prodaje skupljih piva poput Heinekena, Amstela i Devassa zabilježio dvoznamenkasti rast.

U Meksiku, najvećem tržištu kompanije, prodaja je blago porasla zahvaljujući puštanju u prodaju niskokaloričnog piva Amstel Ultra.

Na europskom je tržištu prodaja porasla skromnih 1,6 posto. Isti je postotni rast kompanija bilježila i u regiji koja obuhvaća Afriku, Bliski istok i istočnu Europu.

Uprava je snizila procjenu ovogodišnje operativne dobiti prije jednokratnih stavki, na oko četiri posto. Do sada su očekivali da će porasti oko pet posto.