Helmut Anton Fenzl – Spar Hrvatska

Pošten odnos prema djelatnicima sastavni je dio Sparove filozofije od samoga početka. To je jedini ispravan put za uspjeh na tržištu jer upravo cijenjeni i zadovoljni djelatnici u najboljem svjetlu reprezentiraju našu tvrtku, kaže Helmut Anton Fenzl, predsjednik Uprave Spar Hrvatska d.o.o.

Imamo jako puno djelatnika koji rade u Sparu od prvoga dana, a mnogi od njih napredovali su od prodavačica pa sve do voditeljica poslovnica, ističe Fenzl.

Možete li ukratko dati presjek poslovanja Spara Hrvatska od otvorenja prvog INTERSPAR hipermarketa u Zadru 2005. godine pa do danas? Koji su glavni događaji obilježili vaših prvih deset godina u Hrvatskoj?
Vjerujem da u ime svih zaposlenih mogu reći da smo ponosni na sve što smo napravili u ovih prvih deset godina. Počeli smo u Zadru 2005. godine te ovaj dalmatinski grad volimo zvati “kolijevkom” Spara u Hrvatskoj. Nakon toga se sve odvijalo vrlo brzo. Do 2009. smo već imali šest INTERSPAR hipermarketa. A upravo ta, 2009. godina, bila je za nas uistinu izuzetna: pored dva otvorenja INTERSPAR hipermarketa preuzeli smo Ipercoop hipermarkete te otvorili prvi SPAR supermarket.

Narednih godina nastavili smo sa širenjem mreže, a 2012. smo uveli i novi format trgovine – SPAR gradske supermarkete – koji su otvoreni u Zagrebu, najprije u stambenim naseljima Sopot i Središće u Novom Zagrebu. A onda je došla za nas značajna 2014. godina koju je obilježilo preuzimanje 20 trgovina Dione te otvaranje prestižne “flagship” prodavaonice u sklopu pošte u Jurišićevoj ulici u strogom centru Zagreba.

lead1U 2015. smo ušli vrlo radno: otvorili smo supermarkete u Varaždinu, što nam je ujedno drugi supermarket u tom gradu, pa prekrasnu trgovinu u ulici grada Mainza te nešto ranije veliki supermarket u Dubravi.

Kako ste zadovoljni ostvarenim rezultatima u 2014. godini? Koliko je iznosio ukupni promet tvrtke?
Trenutno Spar zauzima oko 6 posto hrvatskog tržišta. U 2014. smo rasli 8,6 posto, što znači da smo među najbrže rastućim trgovačkim lancima. Bruto promet narastao je na više od 2,4 milijarde kuna, a to je samo djelomično posljedica integracije prodavaonica Dione u Sparovo poslovanje.

Kroz koliko poslovnica djeluje Spar Hrvatska? Kako ste zadovoljni s integracijom bivših trgovina Dione te možete li reći nešto više o investicijama u prilagodbu kako osoblja, tako i samih prodajnih prostora?
Spar Hrvatska u ovom trenutku posluje u ukupno 52 poslovnice: 17 velikih INTERSPAR hipermarketa i 35 SPAR supermarketa. Akvizicijom Dioninih trgovina preuzeli smo poslovanje i sve djelatnike, dok smo prostore uzeli u dugoročni najam. Ovakav način preuzimanja pokazao se vrlo učinkovitim. Dionini radnici su redom sve iskusni djelatnici s dugogodišnjom praksom koji znaju svoje kupce te kako dišu kvartovi oko njihovih trgovina, tko su im susjedi, koje su im navike.

Prošli su temeljnu edukaciju upoznavanja s našim sustavom rada te asortimanom, a dali smo im i mogućnost da se premjeste u filijale koje su im bliže mjestu stanovanja. Što se tiče uređenja, većinu trgovina smo zatekli u vrlo dobrom stanju i tu su bili potrebni samo manji zahvati, prvenstveno promjene Sparovog POS materijala i dakako prilagodba korporativnog identiteta. Pet trgovina smo pak preuredili, a zadnja takva investicija bila je ovog proljeća u Zaprešiću. Za ljeto planiramo renoviranje još dvije trgovine.

Kolika je ukupna površina svih Sparovih trgovina te postoje li značajne razlike u ponudi asortimana između vaših formata hipermarketa i supermarketa?
INTERSPAR hipermarketi su velike prodajne površine od 3.000-5.000 četvornih metara, supermarketi su nešto manji s površinom od 1.000-2.000 četvornih metara, dok gradski supermarketi većinom imaju od 400-600 kvadrata prodajne površine. Veličina prostora diktira i asortiman.

lead2U velikim hipermarketima imamo i do 40.000 različitih proizvoda i to je jedan od razloga zašto nas kupci odabiru za veliku kupovinu. U manjim trgovinama naglasak je na svježem asortimanu uz osnovne živežne namirnice i neprehranu koje se kupuju svakodnevno.

Koliko ukupno kupaca na godišnjoj razini prođe kroz trgovine Spara Hrvatska te koliki je dnevni prosjek posjete? Po čemu je Spar specifičan u odnosu na konkurenciju te koji su ključni argumenti kojima privlačite svoje kupce i osiguravate njihovu vjernost?
Godišnje uslužimo više od 30 milijuna kupaca. Već sam naglasio da je širina asortimana jedan od razloga zašto nam se kupci vraćaju. U nekim istraživanjima koje smo proveli, kupci navode kako se u našim trgovinama osjećaju ugodno te kako vjeruju da su artikli koje kod nas kupuju kvalitetni.

Sve više ulažemo u edukaciju naših djelatnika pa se tako i kvaliteta usluge i ljubaznost osoblja navodi kao razlog povratka u naše trgovine. Pomno slušamo što nam govore naši kupci i znamo da rado kupuju hrvatske proizvode pa smo se potrudili da naše police, da tako kažem, “napunimo” proizvodima hrvatskih proizvođača. Ima još nešto što je naša prednost, a to su privatne robne marke.

Interspar 2015 (12)Naime, mi smo u nekim našim robnim markama otišli korak dalje pa nudimo specifične proizvode, odnosno proizvode za specifične potrebe određenih skupina kupaca. Tako, na primjer, nudimo vegetarijanske proizvode robne marke SPAR Veggie, proizvode bez glutena i laktoze SPAR free from, posebno prilagođene proizvode Vital za osobe koje traže zdraviju prehranu. Tu su naravno i Natur pur BIO proizvodi koje smo počeli uvoditi prije gotovo deset godina, a sada sigurno imamo najširi asortiman na tržištu.

Koliko imate djelatnika u ovom trenutku? Koliki je iznos u ovih deset godina poslovanja izdvojen za plaće djelatnika te kakva je njihova spolna i dobna struktura?
Svoje smo poslovanje započeli s nešto više od 200 ljudi, dok u ovom trenutku u Sparu radi 2.773 djelatnika. Samo u posljednjih nekoliko mjeseci zaposlili smo gotovo 300 djelatnika. Moram napomenuti da bez obzira na teške tržišne uvjete krize, u ovih deset godina isplata plaće nikada nije bila upitna.

Do sada smo kumulativno za plaće izdvojili 1,25 milijardi kuna. Prosječna dob zaposlenika je 38,14 godina, a čak 65 posto su žene tako da nam sigurno nitko ne može prigovoriti da nerado zapošljavamo žensku radnu snagu. Dapače, voditelji poslovnica su većinom žene pa čak i na nivou direktora većinu čini ženski kadar. Imamo jako puno djelatnika koji rade u Sparu od prvog dana, a mnogi od njih napredovali su od prodavačica pa sve do voditeljica poslovnica.

Smatrali smo da na neki način moramo zahvaliti svim djelatnicima koji su pomogli da Spar raste i napreduje pa smo povodom deset godina izdali monografiju koja je rađena samo za djelatnike. Svaki primjerak monografije je personaliziran i svakome je osobno uručen. To je na neki način naša zahvala za trud, a djelatnicima će ostati kao trajna uspomena.

Koliko kao tvrtka poklanjate pozornosti edukaciji svojih djelatnika? Na koji način se provodi njihovo osposobljavanje?
Svi djelatnici prije nego što počnu raditi prolaze edukaciju, čak i u upravi gdje se edukacija odvija kroz sve odjele kako bi dobili predodžbu tko što radi i tako znali cijeniti tuđi rad. To će im pomoći i u boljoj organizaciji svojeg posla u budućnosti. Stari, osposobljeni djelatnici pomažu u edukaciji kolega koji počinju raditi u novim poslovnicama.

lead3Zadarska ekipa puno puta je uskakala i pomagala kod otvorenja novih filijala. Kada smo preuzeli Ipercoopove trgovine pun autobus kolega iz Zadra je iznenadio već jako umorne zagrebačke kolege. Ušli su u trgovinu pjevajući i bilo je dirljivo kako su ih iznenadili i obradovali.

Educirani zaposlenik je jedan od ključnih uvjeta za uspješno poslovanje. Jako puno polažemo na edukaciju i organiziramo posebne seminare za specifične poslove, npr. za mesare, blagajnice, pekare, ali i za rukovodeći kadar. U 2014. smo imali više od 16.000 sati internog školovanja, a uskoro počinjemo s e-learningom, online platformom za učenje.

Već sam rekao da su mnogi zaposlenici u tvrtki napredovali, recimo od prodavačice do voditeljice poslovnice, od dekoraterke do stručnog suradnika u marketingu. Vrijedi spomenuti kako je dobar dio zaposlenih u centrali došao iz prodavaonica.

U kojoj mjeri se trudite privući nove kadrove te na koji način zainteresirani prodavači mogu doći u kontakt s vama? Kako provodite selekcijski proces?
Na našoj web stranici objavljujemo sve aktualne natječaje, ali isto tako postoji e-mail adresa preko koje nam svi zainteresirani mogu slati svoje molbe. S obzirom na našu konstantnu ekspanziju, stalno tražimo nove stručne i vodeće kadrove.

Pratimo forume i mišljenja javnosti i može se zaključiti da smo vrlo poželjan poslodavac. Na primjer, kada smo otvarali filijalu u Varaždinu, javilo se više od 1.000 kandidata za 30 radnih mjesta.

Tijekom godina razvili ste odličnu suradnju s hrvatskim proizvođačima te im pomogli da iskorače i izvan granica naše zemlje. Možete li pojasniti kako se odvija ova suradnja te koliki promet ostvaruju hrvatski proizvođači u Sparovoj mreži izvan Hrvatske?
Prvenstveno želim istaknuti kako su od prvog dana na našim policama bili zastupljeni gotovo svi hrvatski dobavljači. Sa svim dobavljačima imamo odličnu suradnju. Dapače, dobri partnerski odnosi i redovno plaćanje za mnoge je bio temelj opstanka kroz sve ove teške godine.

Samo u prošloj godini plasirali smo proizvoda hrvatskih dobavljača na police Spar koncerna u inozemstvu u vrijednosti 50 milijuna eura. Cedevita, Čokolino, Argeta, pršut i salame PIK Vrbovca, proizvodi Leda, Dukata, Vindije samo su dio proizvoda koji su već sada na policama Spara izvan Hrvatske. Ulazak na Sparove police za male, lokalne proizvođače omogućili smo i kroz suradnju na SPAR Premium proizvodima.

Takvi proizvođači često imaju kvalitativno izvrstan proizvod koji se radi u malim serijama u manufakturnim uvjetima i nemaju dovoljno sredstava niti znanja za adekvatnu promociju i marketing.

U tome im možemo pomoći putem naših robnih marki. Mnogi hrvatski lokalni proizvođači rasli su s nama i Spar se u tome dokazao kao pouzdan partner. Dobri primjeri za to su Mariolina s Krka, Pršut Voštane, Pisinium iz Pazina, Ingomat iz Samobora, mljekara BIZ iz okolice Požege, Viksi iz Vinkovaca te Euromilk iz Zeline.

lead4Zahvaljujući centralnom skladištu u prilici smo širiti suradnju i kod nabavke svježeg voća i povrća na sve više obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Nažalost, mnogi nemaju dostatne količine pa ih potičemo da se što više udružuju.

Zadnjih ste godina izuzetno aktivni u širenju svoje maloprodajne mreže. Planirate li nastaviti jednakim tempom i do kraja ove godine? U kojim dijelovima Hrvatske možemo očekivati nove Spar trgovine?
Mi sigurno nećemo stati s razvojem. Naši planovi su i dalje ambiciozni. Nikada nismo bili nepromišljeni, nego smo pomno pratili razvoj situacije na tržištu i to je jedan od razloga našeg kontinuiranog rasta i uspjeha.

Za sljedeće godine imamo dosta projekata u planu. Nadamo se da ćemo uspjeti otvoriti prvu trgovinu u Istri, čekaju nas novi projekti u Rijeci i okolici, u Splitu trgovina u novom trgovačkom centru, a i dalje namjeravamo nastaviti s otvaranjem gradskih SPAR supermarketa, odnosno malih kvartovskih trgovina.