Hendal je proveo istraživanje na 400 građana RH o potencijalnoj zarazi i strahu od koronavirusa. Istraživanje je provedeno online metodom na nacionalno reprezentativnom uzorku građana 19. do 24. veljače 2020.

Na skali od 1 do 5 upitani su da procjene kolika je vjerojatnost da se koronavirus pojavi u Hrvatskoj. Rezultati pokazuju kako, u prosjeku, građani smatraju kako niti jest, niti nije vjerojatno da će se koronavirus pojaviti u Hrvatskoj (srednja vrijednost je 3,3), pri čemu oko 53% građana navodi kako je vjerojatno ili vrlo vjerojatno da će se virus pojaviti u RH (procijenili su to ocjenama 4 ili 5 – “Vjerojatno je” ili “U potpunosti je vjerojatno”).

Također, na skali 1 – 5 ispitanici su procjenjivali stupanj straha od zaraze. Po tom su pitanju u prosjeku građani neutralni odnosno navode kako se niti boje niti ne boje (srednja vrijednost 2,8). Pri tome oko 40% navodi kako se ne boje zaraze (procijenili su to ocjenama 1 ili 2 – “Uopće se ne bojim” ili “Ne bojim se”), dok je u strahu od zaraze oko 26% građana (procijenili su to ocjenama 4 ili 5 – “Bojim se” ili “Jako se bojim”).

Na pitanje u kojoj mjeri je koronavirus globalna prijetnja, 54% građana navodi kako on predstavlja prijetnju ili čak ozbiljnu prijetnju.

Građani su odgovarali i na pitanje koliko je vjerojatno da bi u idućih šest mjeseci otputovali u Kinu kada bi osvojili plaćeni put i boravak. Svaki četvrti građanin izjavio je kako bi putovao, 44% ih ne bi putovalo, a trećina navodi kako nisu ni prije željeli posjetiti Kinu.