Njemački proizvođač robe široke potrošnje Henkel u drugom je kvartalu ostvario prodaju od 4,137 milijardi eura, što je 3,5 posto manje od iznosa ostvarenog za isti kvartal prethodne godine.

Ovaj pad je, kako navode iz tvrtke, uvjetovan nastavkom slabljenja valuta, posebice tržišta u razvoju, ali i američkog dolara. S druge strane, organska prodaja – koja isključuje utjecaj tečaja i akvizicija/dezinvestiranja – porasla je za 3,3 posto u istom periodu.

“Henkel je nastavio s dobrom izvedbom u drugom kvartalu 2014. godine. Unatoč nastavku izazovnog tržišnog okruženja, svi naši poslovni sektori povećali su organsku prodaju te dodatno poboljšali profitabilnost”, izjavio je predsjednik Uprave tvrtke Henkel Kasper Rorsted. “Sa snažnim rastom organske prodaje, tržišta u razvoju ponovno su više od prosjeka doprinijela rastu. Također, poslovanje nam je raslo i na zrelim tržištima. Međutim, tečaj i dalje ima značajan negativan utjecaj na prikazanu prodaju.”

Poslovni sektor proizvoda za pranje i čišćenje u domaćinstvu zabilježio je snažan rast organske prodaje od 4,2 posto. U poslovnom sektoru Beauty Care, prodaja je organski porasla za 2,1 posto. Poslovni sektor ljepila i tehnologije zabilježio je značajno poboljšanje organske prodaje od 3,7 posto.

Ako se u obzir uzmu jednokratni dobici, jednokratne naknade i troškovi restrukturiranja, prilagođena operativna dobit Henkela porasla je za 2,1 posto, od 660 milijuna eura na 674 milijuna eura. Prijavljena operativna dobit (EBIT) iznosila je 589 milijuna eura u usporedbi sa 607 milijuna eura ostvarenih u istom kvartalu prethodne godine.

Prilagođeni povrat od prodaje (EBIT marža) povećao se za vrlo snažna 0,9 postotna boda, s 15,4 na 16,3 posto. Na 14,2 posto, prijavljeni povrat od prodaje bio je na razini istog kvartala prethodne godine.

Financijski rezultat manji je za 11 milijuna eura u usporedbi s gubitkom od 27 milijuna eura u drugom kvartalu 2013. godine. U Henkelu ističu kako je ovaj pozitivan razvoj primarno rezultat poboljšanja vezanog uz rezultat neto kamata. Razlozi za ovo uključuju otplate senior obveznica u lipnju 2013. i ožujku 2014. godine, kao i dospijeće kamata u ožujku 2014. godine. Porezna stopa bila je 22,8 posto u usporedbi s 25,5 posto u istom kvartalu prethodne godine.

Neto dobit za kvartal povećana je za 10,8 posto, s 432 milijuna eura na 446 milijuna eura. Nakon oduzimanja 5 milijuna eura koji se pripisuju manjinskim interesima, neto dobit iznosila je 441 milijun eura (prošlogodišnji kvartal: 418 milijuna eura).

Prilagođena neto dobit za kvartal nakon oduzimanja manjinskih interesa bila je 499 milijuna eura u usporedbi s 461 milijuna eura u istom kvartalu prethodne godine.

Zarada po preferencijalnoj dionici (EPS) porasla je s 0,96 eura na 1,02 eura. Nakon prilagodbe, EPS je povećan za 8,4 posto, od 1,07 eura u drugom kvartalu 2013. godine na 1,16 eura.

Pod negativnim utjecajem kretanja tečaja, prodaja za prvu polovicu 2014. godine iznosila je 8,066 milijardi eura, što je 3 posto manje od iznosa ostvarenog u istom razdoblju prethodne godine.

S druge strane, organska prodaja je porasla za snažnih 3,8 posto, čemu su pridonijeli svi poslovni sektori tvrtke. Prilagođena operativna dobit porasla je za 2,7 posto, s 1,26 milijardi eura na 1,293 milijardi eura. Došlo je do snažnog porasta prilagođenog povrata od prodaje (EBIT marža) s 15,1 posto na 16 posto, čemu su pridonijeli svi poslovni sektori.

Prilagođena neto dobit za pola godine iznosila je 963 milijuna eura u usporedbi s 902 milijuna eura u istom razdoblju prethodne godine.

Nakon oduzimanja 12 milijuna eura pripisanih manjinskim interesima, prilagođena neto dobit porasla je za 8,3 posto, s 878 milijuna eura na 951 milijun eura. S 2,20 eura, prilagođena zarada po preferencijalnoj dionici (EPS) bila je više od iznosa ostvarenog u istom razdoblju prethodne godine za 8,4 posto.

Komentirajući tekuću fiskalnu godinu, Rorsted je izjavio: “Očekujemo da će eskalacija rusko-ukrajinskog konflikta kao i stalna politička previranja na Bliskom istoku imati negativan utjecaj na tržišno okruženje. Stoga očekujemo sporiji rast prilagođene zarade po preferencijalnoj dionici u drugoj polovici ove godine u usporedbi s prvom polovicom. Visok stupanj okretnosti i prilagodljivosti ostat će ključni čimbenici uspjeha te ćemo nastavljati pojednostavljivati i dodatno ubrzavati naše procese i strukture.”

Unatoč izazovnom okruženju, Rorsted je potvrdio predviđanja za 2014. godinu rekavši kako očekuje generiranje rasta organske prodaje između 3 i 5 posto.

“Očekujemo da će se naša prilagođena EBIT marža povećati na oko 15,5 posto i prilagođena zarada po preferencijalnoj dionici porasti u visokim jednoznamenkastim brojkama”, rekao je te dodao kako je Henkel dobro napredovao u provedbi svojih strateških prioriteta i postizanju ciljeva za 2016. godinu. U drugom kvartalu, Henkel je najavio akvizicije ukupne vrijednosti od približno 1,2 milijarde eura.

Poslovni sektor proizvoda za pranje i čišćenje u domaćinstvu nastavio je s profitabilnim rastom u drugom kvartalu, dodatno poboljšavajući svoj položaj na relevantnim tržištima. Prodaja je organski porasla za 4,2 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Nominalno, prodaja je iznosila 1,139 milijardi eura u usporedbi s 1,186 milijardi eura u istom kvartalu prethodne godine.

Prilagođena operativna dobit poslovnog sektora proizvoda za pranje i čišćenje u domaćinstvu povećala se za 4,2 posto na 190 milijuna eura. Na 16,6 posto, prilagođeni povrat od prodaje poboljšao se za značajnih 1,3 postotnih bodova u usporedbi s drugim kvartalom 2013. godine. Prijavljena operativna dobit iznosila je 160 milijuna eura u usporedbi sa 167 milijuna eura u istom razdoblju prethodne godine.

Poslovni sektor Beauty Care također je ostvario profitabilan rast u drugom kvartalu 2014. godine. Na 2,1 posto, rast organske prodaje ponovno je bio viši od stope širenja na relevantnim tržištima, vodeći do većih tržišnih udjela. Nominalno, prodaja je iznosila 897 milijuna eura u usporedbi s 923 milijuna eura ostvarenih u istom kvartalu prethodne godine.

Prilagođena operativna dobit koju je generirao poslovni sektor Beauty Care pokazala je značajan porast od 5,1 posto u usporedbi s prethodnom godinom, te je iznosila 145 milijuna eura. Prilagođeni povrat od prodaje značajno se poboljšao za 1,3 postotna boda na 16,2 posto. Na 135 milijuna eura, prijavljena operativna dobit dosegla je razinu ostvarenu u istom kvartalu prethodne godine.

Poslovni sektor ljepila i tehnologija nastavio je s profitabilnim rastom u drugom kvartalu 2014. godine s još jednim snažnim porastom organske prodaje od 3,7 posto. Nominalno, prodaja je iznosila 2,069 milijardi eura u usporedbi s 2,138 milijardi eura u istom razdoblju prethodne godine.