Njemačka kompanija Henkel ostvarila je u trećem kvartalu 2013. godine prodaju od 4,18 milijardi eura, što je 6,7 posto manje u odnosu na isto lanjsko razdoblje. U Henkelu pojašnjavaju kako je do pada došlo zbog negativnih tečajnih razlika, dok je rast organske prodaje, koja isključuje utjecaj tečaja i akvizicija/dezinvestiranja, dosegao solidnih 4,2 posto.

Kvartalna neto dobit Henkela povećana je za 16,7 posto, na 469 milijuna eura. Nakon oduzimanja 11 milijuna eura koji se pripisuju manjinskim interesima, neto dobit u promatranom tromjesečju iznosila je 458 milijuna eura u usporedbi s 390 milijuna eura ostvarenih u istom prošlogodišnjem kvartalu. Istodobno, prilagođena neto dobit za kvartal nakon oduzimanja manjinskih interesa porasla je s 422 milijuna na 476 milijuna eura.

“Usprkos izazovnom tržišnom okruženju, Henkel je nastavio snažan rast u trećem kvartalu te je bio u mogućnosti ubrzati organski rast iz kvartala u kvartal u 2013. godini. Značajno smo povećali i zaradu i profitabilnost – prilagođena EBIT marža po prvi put je prešla 16 posto”, izjavio je predsjednik Uprave tvrtke Henkel, Kasper Rorsted. “Ostvarili smo snažan rast organske prodaje u svim našim poslovnim sektorima, čemu su doprinijele i regije. Tržišta u razvoju još su jednom pokazala posebno dinamičan razvoj. Međutim, utjecaj tečajnih promjena negativno je utjecao na prodaju.”

Za ostatak godine u Henkelu očekuju kako će gospodarsko okruženje ostati teško. “Kao što je prethodno rečeno, očekujemo porast organske prodaje od 3 do 5 posto u cijeloj fiskalnoj godini i povećanje zarade po prilagođenoj preferencijalnoj dionici (EPS) od otprilike 10 posto. Za našu prilagođenu EBIT maržu podižemo predviđanja od otprilike 14,5 posto na otprilike 15 posto”, izjavio je Rorsted.

S ostvarenih 12,5 milijardi eura, prodaja Henkela je tijekom prvih devet mjeseci fiskalne 2013. godine ostala na istoj razini kao i u istom lanjskom razdoblju. Organska prodaja, koja isključuje utjecaj tečaja i akvizicija/dezinvestiranja, istodobno je zabilježila rast od 3,6 posto. Prilagođena operativna dobit u devet mjeseci porasla je za 7,8 posto, od 1,79 milijardi na 1,93 milijarde eura, dok je prilagođeni povrat od prodaje (EBIT marža) povećan s 14,3 na 15,5 posto.

Prilagođena neto dobit za devet mjeseci nakon oduzimanja manjinskih interesa porasla je za 12,6 posto, s 1,2 milijarde na 1,35 milijardi eura.

Sva tri poslovna sektora zabilježila su rast prodaje, a najbolji prodajni rezultat ostvario je poslovni sektor proizvoda za pranje i čišćenje u domaćinstvu s rastom organske prodaje od 5,5 posto. Poslovni sektor Beauty Care ostvario je organsku stopu rasta od 3,1 posto, dok  je poslovni sektor ljepila i tehnologije zabilježio stopu rasta organske prodaje od 4,2 posto u usporedbi s istim kvartalom prethodne godine.