Njemački proizvođač robe široke potrošnje Henkel izvijestio je u četvrtak o većoj dobiti u prvom tromjesečju, napominjući kako u cijeloj godini očekuje kontinuirani nepovoljan utjecaj umjerenog gospodarskog rasta, izražene neizvjesnosti i nepovoljnih valutnih tečajeva

henkel-zgradea01-midiPrilagođena dobit prije kamata i poreza (EBIT) porasla je u prvom tromjesečju 6,2 posto, na 751 milijun eura. Prilagođena neto dobit uvećana je 7,6 posto i iznosila je 549 milijuna eura.

Prihodi su gotovo stagnirali na prošlogodišnjoj razini i iznosili su 4,456 milijardi eura.

Prilagođeni za nepovoljan utjecaj valutnih tečajeva uvećani su četiri posto. Ako se izuzme i utjecaj akvizicija i prodaje imovine, takozvana organska stopa rasta iznosila je 2,9 posto.

“Izazovno tržišno okruženje” trebalo bi se protegnuti za cijelu tekuću godinu, procjenjuje izvršni direktor Hans Van Bylen, izdvajajući “umjeren globalni gospodarski rast, izraženu neizvjesnost na tržištima i nepovoljna kretanja valutnih tečajeva”.

“Zato ćemo se usredotočiti na maksimalno iskorištavanje naših snažnih brendova, naše vodeće pozicije na tržištu i naše inovacijske sposobnosti za ostvarenje ambicioznih ciljeva”, rekao je Van Bylen.

Kompanija je potvrdila prognozu za tekuću godinu u kojoj očekuje organski rast od dva do četiri posto.