henkel-reli-dakar-2012-001Svaki tim koji je sudjelovao na utrci opremljen je Loctite setom

Već osmu godinu za redom Henkel podržava sudionike relija Dakar kao jedan od glavnih pokrovitelja. Ove godine izuzetno zahtjevna utrka duga 8377 kilometara vodila je sudionike kroz planine i pustinje Argentine, Čilea i Perua. Da je ova utrka doista izuzetan događaj, bilo je očigledno od već od samog početka u Mar del Plati, jugozapadno od Buenos Airesa.

Odabir lokacije bio je odlična strateška odluka. Kada su vozila stigla na tehnički pregled, vozači nisu mogli propustiti Henkelov veliki bijeli šator s logotipima robnih marki Loctite i Teoson. Jedino debitanti na natjecanju nisu znali što slijedi. No za većinu sudionika ono što je uslijedilo već je dio tradicije Dakara.

henkel-loctite-set-midiHenkelova ekipa iskusnih mehaničara, poznati i kao Loctite Charlies, pozdravili su sudionike i odmah počeli s poslom, pružajući tehničke savjete i odgovarajući na pitanja sudionika.

Ovdje su sudionici mogli preuzeti svoje Loctite setove za prvu pomoć u kojima su pronašli brojne pouzdane proizvode za popravak i održavanje, kao što je Teroson Fix & Repair Tape.

Sudar ne mora značiti i kraj utrke za vozača; puknuta karoserija čvrsto zalijepljena ovom čvrstom trakom može izdržati i paklenu vrućinu čileanske pustinje i hladne prijevoje na Andama, na putu do sljedećeg bivaka.

Ostali nezamjenjivi proizvodi koji se mogu pronaći u Loctite setu uključuju proizvode za osiguranje vijaka kao što je Loctite 243, epoksidna ljepila, čistače, trenutna ljepila i brojne druge proizvode.

henkel-reli-dakar-2012-002“Ovi proizvodi zaista mogu spasiti život”, kaže vozač MAN tima Franz Echter. “Možemo se 100% pouzdati da će obaviti svoj posao, čak i u najzahtjevnijim uvjetima, zato ih je dobro imati uz sebe u hitnim slučajevima.” Američki vozač Robby Gordon, francuski motorist Cyril Despres i španjolski Enduro vozač Marc Coma, kojeg Henkel izravno sponzorira, također su navratili i preuzeli svoje Loctite setove uvjereni da će im zatrebati u nekom trenutku tijekom utrke.

Jedan od prvih kojima je trebala pomoć bio je francuski motorist Stéphane Hamard. Pri padu je udario hladnjakom motora u kamen. U bivaku Charliji su popravili i zabrtvili napuknuće na hladnjaku koristeći Loctite 3463, epoksidno ljepilo s metalnim punilom. Pet minuta kasnije, motor je bio spreman na povratak u utrku.

Nakon sljedeće etape, isti proizvod pomogao je i Nasser Al-Attiyahu, pobjedniku prošlogodišnje utrke.

henkel-reli-dakar-2012-004Od samog početka 1979., Reli Dakar slovi za najzahtjevniju “off-road” utrku na svijetu i krajnji izazov za natjecatelje i njihova vozila.

henkel-reli-dakar-2012-006Napuknuća na plastičnim dijelovima, puknuta vjetrobranska stakla, oštećenja na motoru, uništeni amortizeri, otpušteni vijci i matice, curenje iz spremnika goriva i vode – sve su ovo uobičajene pojave na ovakvoj utrci. Prošle godine samo Henkelovi Charliji imali su u prosjeku 24 popravka automobila, motocikla, quada ili kamiona svaku večer po završetku pojedine dnevne etape. Ovaj broj ne uključuje popravke koje obavljaju mehaničari samih timova. Ovogodišnja ruta zahtjevnija je od ijedne do sada.

Šator spomenut na početku ima još jednu svrhu: “Upravo ovaj šator i kamion koji stoji uz njega, puni naših proizvoda za popravak i održavanje, svake večeri stoji u bivaku čekajući natjecatelje da stignu nakon dnevne etape”, kaže Patricia Silva, Marketing Manager za General Industry. “Tako da vozači, čim stignu, znaju kamo mogu otići ako trebaju pomoć.”

henkel-reli-dakar-2012-008Ovaj događaj je pobudio veliko zanimanje među Argentincima već tijekom vikenda prije početka same utrke. Tisuće ih se okupilo u Mar del Plata kako bi uživo vidjeli natjecatelje i njihova vozila.

Organizator je omogućio otvoreni prostor za posjetitelje gdje su mogli izbliza pogledati vozila koja sudjeluju u utrci. Na istom mjestu novinari su imali priliku intervjuirati natjecatelje.

I Henkel je bio prisutan u ovom Dakar selu, sa svojim Teroson, Loctite i Schwarzkopf robnim markama. Posjetitelji su se mogli zabavljati na simulatorima utrka i osjetiti adrenalinsko uzbuđenje utrke, dok je Schwarzkopfov stilist bio zadužen za aerodinamične frizure.

henkel-reli-dakar-2012-009Interes javnosti i medija s početkom same utrke još se povećao. Organizator je potvrdio da je 1800 novinara zatražilo akreditaciju. 70 televizijskih programa prenosilo je utrku u 190 zemalja. Čak 60 fotografa slijedilo je karavanu natjecatelja sve do kraja utrke Limi, 16. siječnja.

“Zahvaljujući tehničkoj podršci koju osiguravamo i sponzorstvu iznimnih vozača i motorista, naše robne marke dobivaju emocionalni naboj”, kaže Silva, objašnjavajući Henkelov interes.

Osnovna poruka komunicira se automatski preko medija svim obožavateljima utrka, kao i profesionalnim mehaničarima i amaterima, a ta poruka je: “Proizvodi koji su se dokazali u najzahtjevnijim uvjetima, odoljeli paklenim temperaturama i pustinjskom pijesku na ruti dugoj gotovo 9000 kilometara, mogu osigurati pouzdane rezultate pri svakom poslu popravaka ili održavanja.”