IT je jedna od onih industrija koje nitko ne primjećuje dok rade dobar posao, već ih se uzima zdravo za gotovo sve dok stvari funkcioniraju besprijekorno. Obično u fokus dođu tek kada se pojave problemi i zato se u ovoj krizi o njima uopće ne priča – jer rade besprijekoran posao unatoč ogromnim opterećenjima sustava.

Iz Udruženja za IT Hrvatske gospodarske komore naglašavaju da je IT infrastruktura ključna za funkcioniranje svih ostalih službi koje su važne za borbu s kriznim situacijama kojima smo trenutno izloženi.

Udruženje za vrijeme krize s koronavirusom promovira beskontaktno poslovanje i plaćanje, korištenje e-računa i svih drugih e-usluga koji građanima omogućuju da ostanu doma, ne ugrožavaju svoje zdravlje i zdravlje drugih, a opet obave sve što im je potrebno za normalan život i rad. Ističu kako su čak i u vrijeme potresa koji je u potpunosti uništilo server sobe nekim kompanijama problemi otklonjeni u najbržem mogućem roku zahvaljujući odličnoj reakciji njihovih kolega.

“Mi i van ove situacije s koronavirusom promoviramo videokonferencije umjesto fizičkih sastanaka i rad od doma jer tako smanjujemo i emisije CO2”, zaključio je predsjednik Udruženja za IT HGK Goran Mrvoš.

Hrvatska se prelaskom na online nastavu suočila s još jednom ključnom ulogom IT-a, a to je kibernetička sigurnost. Narušavanje rada IT sustava u današnje doba ima direktan negativni učinak na društvo, gospodarstvo i ugrožava živote, a šteta prouzročena kibernetičkim napadom može biti znatno veća od štete nanesene tradicionalnim oružjem. Pogrešno je shvaćanje da je najveća šteta od kibernetičkog napada uzrokovana curenjem podataka ili nedostupnošću IT usluga jer preuzimanje kontrole nad IT sustavima često može imati znatno gore posljedice.

“Primjera je bezbroj. IT štiti sustave za kloriranje pitke vode, isporuku električne energije, upravljanje signalizacijom u željezničkom ili cestovnom prometu i doziranje sastojaka u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji”, istaknula je predsjednica Grupacije za informacijsku sigurnost HGK Biljana Cerin pojašnjavajući važnost kibernetičke sigurnosti u razdoblju kada se cijelo društvo reorijentira na online.

Iz Grupacije i Udruženja ističu da je, u razdoblju ovolike neizvjesnosti i naglašene potrebe građana da komuniciraju putem dostupnih kanala i neophodnog funkcioniranja sustava poput školstva i zdravstva, bilo kakav oblik kibernetičkog napada za svaku osudu.