HGK: Nema naznaka oporavka prometa u trgovini na malo

S obzirom na nepromijenjene uvjete na tržištu rada, odnosno prolongiranje recesije, ocjenjujemo da će maloprodajni promet u ovoj godini stagnirati oko prošlogodišnje razine, komentiraju iz Odjela za makroekonomske analize HGK

U kolovozu je ove godine, prema kalendarski prilagođenim podacima, promet u trgovini na malo realno bio 0,3 posto veći u odnosu na isti mjesec lani, a prema desezoniranim podacima 1,8 posto veći u odnosu na srpanj ove godine.

Rezultat je to, prije svega, povećane inozemne potražnje koju implicira rast noćenja stranih turista. Iako su se, u dosadašnjem tijeku godine, uglavnom bilježili pozitivni trendovi kretanja prometa (u svibnju, lipnju i srpnju je zabilježen godišnji pad, dok je u ostalim mjesecima zabilježen godišnji rast), ipak je na kumulativnoj razini zabilježen realni pad prometa u trgovini na malo. Naime, u prvih je osam mjeseci promet (prema prosjeku godišnjih stopa) bio 0,3 posto manji u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

S obzirom na nepromijenjene uvjete na tržištu rada, odnosno prolongiranje recesije, ocjenjujemo da će maloprodajni promet u ovoj godini stagnirati oko prošlogodišnje razine, komentiraju iz Odjela za makroekonomske analize Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Tako je sadašnja razina prometa u trgovini na malo još uvijek oko 19 posto manja u odnosu na isto razdoblje 2008. godine. Rezultat je to slabe domaće potražnje koja je prisutna u duljem recesijskom razdoblju, izazvana primarno sve nepovoljnijim stanjem na tržištu rada, odnosno sve nižom razinom ostvarenog dohotka.

Smanjenjem standarda, promijenila se i struktura potrošnje – sve se više troši na egzistencijalno potrebne proizvode, a sve manje na luksuzne, uz razduživanje stanovništva po osnovi kredita.

Na razini Europske unije, realni promet u trgovini na malo bilježi pozitivan godišnji trend, i to kontinuirano od kolovoza 2013. godine. Tako je u prvih je sedam mjeseci ove godine promet, prema kalendarski prilagođenim podacima, u prosjeku bio 1,7 posto veći u odnosu na isto razdoblje lani.

Prema dostupnim podacima Eurostata (za Hrvatsku i Cipar nisu dostupni podaci), porast prometa zabilježen je u prvih sedam mjeseci u gotovo svima zemljama EU-a, izuzev u Finskoj i Sloveniji, ali je njegova ovogodišnja razina u većini zemalja još uvijek niža u odnosu na isto razdoblje 2008. godine.