HGK o siru i vrhnju: Ne odričimo se tradicije

sir-vrhnje-trznica-ftdPovodom stupanja na snagu odredbe o zabrani prodaje sira i vrhnja na otvorenim štandovima na tržnicama, iz Hrvatske gospodarske komore danas su se oglasili priopćenjem za javnost.

Izravna prodaja na tržnicama sastavni je dio hrvatske tradicije te gastronomske i turističke ponude. Na tržnicama diljem Hrvatske već se desetljećima prodaju proizvodi poput sira i vrhnja kojima su, prije svega, kvaliteta i sigurnost u zdravstvenu ispravnost omogućavale dugogodišnju lojalnost potrošača, ističu iz HGK.

“Ne trebamo biti svetiji od Pape i nastojati mijenjati ono što je dio duha ne samo hrvatske,  već i europske  tradicije. Europa je oduvijek težila jedinstvu različitosti, stoga ako Parižanin srijedom i subotom kupuje sir i vrhnje na tržnicama od Trocadera do Avenue Montaingea, onda bi na jednak način to trebao moći i građanin Zagreba ili bilo kojega dijela naše zemlje. Trebamo poštovati zakone, ali pri tom itekako vodeći računa da oni ne budu protivni duhu našeg nasljeđa koje je prije svega europsko”, rekao je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević u povodu novonastale situacije s prodajom mliječnih proizvoda na tržnicama.

Zakon o hrani i podzakonski propisi, koji su već usklađeni s relevantnim odredbama Europske unije, utvrđuju da hrana na štandovima na tržnicama mora biti smještena na način da se izbjegne opasnost od kontaminacije. Zbog toga je i danas česta praksa u zemljama Europske unije, posebice zemljama Mediterana, da se manje količine prehrambenih proizvoda proizvode i prodaju pod posebnim uvjetima, nešto blažim nego li je to slučaj u odnosu na hranu velikih proizvođača. Pri tom zdravlje i zaštita potrošača ni na koji način ne smiju biti dovedeni u pitanje, pojašnjavaju iz HGK.

Stoga Hrvatska gospodarska komora poziva mjerodavne institucije da pronađu rješenja kako bi se sačuvao ovaj važan dio hrvatske tradicije, ali i omogućio nastavak proizvodnje hrane malim hrvatskim proizvođačima koji si na taj način osiguravaju egzistenciju. Nužno je potrošačima putem kontrole osigurati zdravstveno ispravnu hranu ne dovodeći u pitanje njihovo pravo izbora pri kupnji, zaključuje se u priopćenju Komore.