Nakon pada industrijske proizvodnje početkom ove godine, u veljači i ožujku ponovo se bilježi rast na godišnjoj razini.

HGK midiNaime, u ožujku je industrijska proizvodnja, prema kalendarski prilagođenim podacima, bila 3,5% veća u odnosu na isti mjesec lani.

Iako je ovo već treća godina da se u tom mjesecu bilježi godišnji rast proizvodnje, ipak je njena razina manja za oko 12,5% u odnosu na ožujak 2008. godine.

Prema desezoniranim podacima, u ožujku je industrijska proizvodnja bila veća za 2,5% u odnosu na veljaču.

Pozitivna kretanja industrijske proizvodnje na godišnjoj razini u ožujku rezultat su povećanja proizvodnje u sve tri industrijske djelatnosti, odnosno u rudarstvu i vađenju (4,1%), prerađivačkoj industriji (2,9%) te opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji (7,7%).

Unutar prerađivačke industrije u 13 grana zabilježen je godišnji rast, dok je u ostalih 11 ostvaren pad proizvodnje (isti omjer kao i u veljači). Najveći utjecaj na godišnji rast prerađivačke industrije u ožujku imalo je povećanje proizvodnje koksa i rafiniranih naftnih derivata (djelomično zbog baznog efekta) za 74,5% te tzv. proizvodnje ostalih prijevoznih sredstava (od kolovoza prošle godine, s izuzetkom prosinca, prisutan trend dvoznamenkastih stopa rasta) za 57%.

Slijedom pozitivnih kretanja u veljači i ožujku, industrijska je proizvodnja u prva tri mjeseca ove godine, prema kalendarski prilagođenim podacima, bila 0,3% veća u odnosu na isto razdoblje lani, odnosno oko 15,6% manja u odnosu na isto razdoblje 2008. godine.

Strukturno, godišnji je rast u prvom kvartalu rezultat povećanja proizvodnje u rudarstvu i vađenju (3,8%) te u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji (2,5%), dok je u prerađivačkoj industriji još uvijek prisutan vrlo blagi pad proizvodnje od 0,1%.

Za cijelu ovu godinu očekujemo blagi rast ukupne industrijske proizvodnje do 1%, što je još uvijek nedovoljno za oporavak kada se u obzir uzme bazni efekt.

“U veljači i ožujku nastavlja se pozitivan trend kretanja industrijske proizvodnje koji je u posljednjih sedam mjeseci nakratko prekinut u siječnju. No taj je pad bio značajan jer je unatoč rastu u veljači i ožujku industrijska proizvodnja u prva tri mjeseca, u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, veća samo 0,3%. Na razini ove godine očekujemo rast industrijske proizvodnje od oko 1%”, rekao je Zvonimir Savić, direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK.

Industrijska je proizvodnja na razini Europske unije u prošloj godini zabilježila rast (1,1%) čime je prekinut dvogodišnji negativan trend, a ove se godine nastavljaju pozitivni trendovi.

Tako je u veljači industrijska proizvodnja EU, prema kalendarski prilagođenim podacima, bila 1,4% veća u odnosu na isti mjesec lani. Godišnji rast proizvodnje u veljači zabilježen je u 20 zemalja EU, dok je u ostalima (Belgija, Danska, Italija, Latvija, Portugal, Finska i Švedska) zabilježen pad.