hok-cinim-dobro-ne-prodajem-cigarete-konferencija-001-largeU Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK) danas je održana konferencija za novinare na kojoj je javnosti predstavljena kampanja “Činim dobro, ne prodajem cigarete maloljetnicima”.

Riječ je o edukativnom programu koji je Hrvatska obrtnička komora pokrenula s namjerom informiranja svojih članova – trgovaca i ugostitelja, o zakonskoj obvezi koja zabranjuje i sankcionira prodaju duhanskih proizvoda djeci.

“Zadaća Hrvatske obrtničke komore je briga o obrtnicima. Ovom akcijom želimo je podići na višu razinu. Cilj nam je edukacija ugostitelja i trgovaca, ali i građana da je pušenje maloljetnih osoba ozbiljan društveni problem i da je savjesno ponašanje trgovaca i ugostitelja od presudne važnosti. Zbog toga smo tiskali i distribuirali brošuru u kojoj upozoravamo na zakonske obaveze naših članova, kaznene odredbe te donosimo iskustva naših članova”, naglasio je Dragutin Ranogajec, predsjednik HOK-a.

On je dodao kako je brošura poslana na 4200 prodajnih mjesta trgovaca i ugostitelja, kao i prigodni plakati i naljepnice koje obrtnici mogu nalijepiti na vidljivo mjesto u svojem lokalu ili trgovini.

Kampanju “Činim dobro, ne prodajem cigarete maloljetnicima” podržali su Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo poduzetništva i obrta. Dr. Valerija Stamenić, voditeljica Odjela za projekte i programe Ministarstva zdravlja, upozorila je na zdravstvene rizike koje sa sobom donosi pušenje iznijevši statističke podatke o pušenju kod maloljetnih osoba.

cinim-dobro-ne-prodajem-cigarete-maloljetnicima-naljepnica“U europskom istraživanju, provedenom u školama 2011. godine među djecom u dobi do 15 godina, 31 posto dječaka i 27 posto djevojčica izjavilo je da svakodnevno puši. Također, globalno istraživanje raširenosti navike pušenja u mladih lani je pokazalo da je u Hrvatskoj prvi puta cigarete pokušala pušiti četvrtina mladih u dobi do 10 godina. Ministarstvo zdravlja RH izradilo je Akcijski plan za jačanje nadzora nad duhanom za razdoblje 2012.-2016. godine, kojim se predviđa provođenje daljnjih mjera za jačanje nadzora nad duhanom, uz kontinuiranu podršku Nacionalnog povjerenstva za borbu protiv pušenja”, istaknula je dr. Stamenić.

Danijela Žagar, voditeljica Službe za strukovno obrazovanje i razvoj obrta pri Ministarstvu poduzetništva i obrta, kazala je kako upravo današnja prigoda ukazuje na dimenziju poduzetništva koju je potrebno dodatno osvješćivati u našoj zemlji, a to je društveno odgovorno poduzetništvo.

“Upravo inicijativa ‘Činim dobro, ne prodajem cigarete maloljetnicima’ ukazuje na činjenicu da poduzetništvo, osim ekonomskog i financijskog aspekta, ima i dodanu vrijednost, a to je doprinos unapređenju društvene svijesti šire zajednice, poslovne etike poduzetnika te ukazuje na moralnu obvezu svakog pojedinca u našem društvu za budućnost novih generacija”, poručila je Žagar.