Nakon što je Hrvatski sabor 23. studenoga usvojio Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom iz Hrvatske obrtničke komore (HOK) danas su upozorili na visoke troškove uvođenja fiskalnih blagajni i održavanja kao i na visoke kazne te ujedno zatražili odgodu primjene Zakona za sve obveznike fiskalizacije do 1. srpnja 2013.

Vezano za donošenje Zakona, predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec izrazio je zabrinutost što će obrtnici imati visoke troškove uvođenja fiskalnih blagajni, neizbježne izvanredne troškove nadogradnje i kasnijih popravaka uređaja i softvera i to pod prijetnjom prekršajnih kazni do 500.000 kuna.

U nekim je zemljama u troškovima uvođenja fiskalnih blagajni participirala država, a Hrvatska obrtnička komora zalaže se za takav model, kazao je Ranogajec.

“HOK poziva Ministarstvo financija i Poreznu upravu na razumijevanje prilikom početnih nadzora kod primjene Zakona. Više edukacije, a manje represije pravi je put koji će dati rezultate jer su obrtnici na svim razinama, a ne samo u turizmu i ugostiteljstvu, zainteresirani za dostizanje visoke kvalitete i konkurentnosti u poslovanju”, kaže se u priopćenju.

Prema odredbama Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom od 1. siječnja 2013. godine obveza fiskalizacije propisuje se za obveznike fiskalizacije i to za velike i srednje poduzetnike prema odredbama Zakona o računovodstvu bez obzira na djelatnost koju obavljaju, te za obveznike fiskalizacije koji, kao jednu od djelatnosti, obavljaju djelatnost Pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (Oznaka I područja NKD 2007.).

Od 1. travnja 2013. godine obveza fiskalizacije propisuje se za obveznike fiskalizacije koji, kao jednu od djelatnosti, obavljaju djelatnost trgovine na veliko i na malo, popravak motornih vozila i motocikla (Oznaka G područja NKD 2007.), te obveznike koji obavljaju djelatnost slobodnih zanimanja.

Od 1. srpnja 2013. godine obveza fiskalizacije propisuje se za sve obveznike fiskalizacije.