Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) smatra da Vlada za naknadu štete poljoprivrednicima od elementarnih nepogoda treba izdvojiti 300 milijuna kuna i obeštetiti sve bez obzira na postotak šteta.

krastavci-berba-midiHPK u današnjem priopćenju izražava neslaganje s odlukom Vlade o visini sredstava za naknadu štete oštećenim poljoprivrednim proizvođačima od elementarnih nepogoda nastalih do 1. studenog 2011. na poljoprivrednim kulturama i dugogodišnjim nasadima i naknadi štete proizvođačima povrća uslijed tržišnog poremećaja uzrokovanog pojavom bakterije Escherichia coli.

Vlada je za tu svrhu predvidjela 30 milijuna kuna i obeštećenje samo onima koji imaju štetu veću od 60 posto, što je po mišljenju Komore nepravedno i zakonski upitno jer “očito diskriminira proizvođače i cilj obeštećenja”.

Dodaju kako je za povrtlare predviđeno 2,5 milijuna kuna od realno traženih 17 milijuna kuna od strane HPK-a, što bi bilo jednako onome što su dobili proizvođači povrća u europskim zemljama.

Napominjući da im je, kao predstavnicima poljoprivrednika, drago što je država za radnike Đakovštine osigurala 24 milijuna kuna, iz HPK navode kako ovdje govore o šteti koja je procijenjena na gotovo dvije milijarde kuna i koju su osjetili svi seljaci na svojim njivama, te ukazuju na nesrazmjer ove intervencije države prema poljoprivrednim proizvođačima s realnim mogućnostima i potrebama.

HPK smatra da Vlada za ovu svrhu treba izdvojiti 300 milijuna kuna i obeštetiti sve bez obzira na postotak jer šteta je šteta.

Izdvajanje samo 1,5 posto od procjene štete za obeštećenje je podcjenjivanje poljoprivrednika, poljoprivrede i domaće proizvodnje, smatraju u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori. (H)