Azra i Dina Delić mlade su poduzetnice, po struci agronomke, koje su se hrabro upustile u otvaranje vlastitog dućana u zagrebačkom Španskom kako bi tamošnjim stanovnicima osigurale domaće i provjereno voće i povrće, tjesteninu, morske plodove i druge prijeko potrebne namirnice. Mušterije su to jedva dočekale pa im sada već tepaju kako je Nar njihova špajza.

U posjet dućanu Nar u zagrebačkom naselju Špansko krenuli smo jednog ponedjeljka oko podneva nadajući se kako će nam vrućina i prvi radni dan osigurati nekoliko mirnih trenutaka za razgovor s mladom vlasnicom Azrom Delić. Predviđanja se, međutim, nisu obistinila. Razgovor se nepredviđeno produljio zbog brojnih kupaca koji su, iako je vrijeme relativno “netrgovačko”, navraćali kupiti brojne proizvode, zadovoljni što odnedavno i u svom kvartu mogu nabaviti svakojake delicije.

U vremenskim okvirima trgovine Nar kada kažemo odnedavno to znači od sredine studenoga prošle godine. Tada je zamisao sestara Delić, Azre i Dine, nakon nekoliko mjeseci priprema pretvorena u stvarnost. “Kao studentica radila sam u jednom dućanu koji je više bio klasična voćarna jer je nudio ponajprije voće i povrće te tu i tamo pokoju prerađevinu”, prisjeća se Azra s ponosom nam predstavljajući svoje prodajno mjesto. Iako po struci agronomka, potaknuta tim trgovačkim iskustvom, odlučila je iskoristiti činjenicu da obitelj u vlasništvu ima poslovni prostor u Španskom, kvartu s brojnim mladim obiteljima kojem se predviđa daljnje širenje, te nakon završenog studija sebi i sestri, za sada još studentici agronomije, naći posao. Sada joj se čini da bi joj jednostavnije bilo da je, kao mnogi njeni vršnjaci (26 joj je godina tek!) prihvatila neki uredski posao u struci, ali unatoč teškoćama ne pada joj na pamet odustati.

UPORNOST SE ISPLATI
Imajući na umu sve sitnice o kojima jedan trgovac, vlasnik dućana, mora voditi brigu, treba se priznati kako su sestre Delić prilično hrabre. “Jednom sam si zapisala što sve nisam znala, a morala sam naučiti. Ništa mi nije bilo jasno i sve mi je bilo jako novo”, smije se Azra nabrajajući pojmove poput primke, inventure, blagajne, fiskalizacije, a sada su joj i termini kao što su minimalni tehnički uvjeti, sanitarna inspekcija ili rabat potpuno svakodnevni. Nameće se logično pitanje kako su ove mlade djevojke sve to uspjele savladati. “Uglavnom smo same navečer kad bismo zatvorile dućan ‘klikale’ po blagajni i proučavale sve mogućnosti koje nudi. Veliki je doprinos dao i sveznajući Google, a ne smijemo zaboraviti niti knjigovotkinju te dobavljače koji su također dali svoj doprinos našoj edukaciji”, objašnjava Azra. Dodaje kako se ipak ni u jednom trenutku nisu uplašile ili obeshrabrile te su svaki problem ili prepreku savladale zajedničkim snagama.

Kad pogleda unazad, Azra sada uviđa kako studeni nije bio idealan mjesec za otvorenje, ali tako se poklopilo. Pripreme za otvorenje dućana sestre Delić započele su prije ljeta prošle godine, pohađale edukacije, obilazile sajmove zdrave hrane i upoznavale se s ponudom. Također, Azra je trebala pričekati potpisivanje ugovora s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje od kojeg je dobila poticaje za samozapošljavanje. Vidi se kako nisu sjedile skrštenih ruku jer trebalo je i dućan urediti, osmisliti raspored polica, napuniti ga robom.

“Gledajući prazan prostor činilo nam se kako ga nikada nećemo napuniti”, sa sjetom se sjeća Azra dana kada je dućan bio ponešto drugačiji nego danas. Od studenog su na sredinu dodale otok za izlaganje sezonskih proizvoda, a police proširile u visinu kako bi svih 820 artikala kupcima bili što više nadohvat pogleda i ruke. Iako su police dućana već sada pretijesne, Azra i Dina se tu ne misle zaustaviti već i dalje svakoga dana istražuju i osluškuju želje kupaca te naručuju po njihovim uputama.

Glavne su im mušterije stanovnici zgrade u čijem je prizemlju Nar smješten, ali ima ih i iz drugih dijelova kvarta i grada. Neki, poput djevojčice iz naselja koja svakoga dana na povratku iz vrtića mora navratiti barem po bananu, su već stalni, a neki dolaze i dva puta dnevno. “Jedna od susjeda iz naše zgrade tepa nam da smo mi njena špajza”, ponosno ukazuje Azra na činjenicu da su na malom prostoru uspjele smjestiti zaista impresivnu lepezu proizvoda.

Teško je bilo koga izdvojiti jer je svaki od malih ili malo većih proizvođača po nečemu poseban. Najnovije u ponudi su veganski i bezglutenski sladoledi Gelati d’Oro i smrznuti program morskih plodova s Murtera dobavljača Dajna Kornati. Od smrznutog se još izdvajaju štrudle, štrukle, rudarska greblica, a tu je i bezglutenski asortiman različitih smrznutih tjestenina. Kupci su oduševljeni i popularnim namazom od batata – Batelom, gotovim salatama brenda Salata.hr, ekološkim sredstvima za čišćenje Pero, Nutrikulti grickalicama, čokoladama Taman, namazima od čistih lješnjaka Nutmaz te onima s kakaom i brezinim sirupom. Jaja nabavljaju od OPG-a Tomislava Bišćana, a sirupe i džemove od OPG-a Maline Polović. Uglavnom, nađe se u Naru svega pomalo. Ima i mliječnih proizvoda, svježeg voća i povrća, svježe i suhe tjestenine, uglavnom sve domaće. “Budući da proizvodi kao što su banane, đumbir, datulje ili bulgur, koliko sam uspjela proučiti, ne uspijevaju kod nas nabavljamo ih od uvoznika”, objašnjava Azra dodajući kako nastoji kadgod je to moguće nabaviti proizvode s eko-certifikatom.

VLASTITA PROIZVODNJA
Nisu se još u ponudu odlučile uvrstiti meso jer ih muči činjenica da je relativno teško nabaviti smrznuto, a pribojavaju se kako bi svježe meso teško prodale u zadanom roku. Međutim, ni to nije isključeno. Svojedobno su bile skeptične i oko Ninske soli za koju nisu mislile da će naći put do kupaca u njihovom kvartu, ali iskustvo ih je demantiralo. Priznaje Azra da je sada, kada je iza nje i sestre nešto više od šest mjeseci trgovačkog staža, sve nekako lakše. Ipak, da bi bilo tako, njih dvije što zajedno, što naizmjence, provode u dućanu radnim danom po 14 ili 15 sati budući da svu “papirologiju” uglavnom rješavaju navečer ili nedjeljom kad se vrata dućana zatvore za kupce. Treba i počistiti, poplaćati račune, naručiti robu i slično.

Sve u svemu, do sada postignutim su zadovoljne jer sve obveze prema dobavljačima i državi podmiruju uredno i na vrijeme. U skoroj budućnosti namjera je sestara Delić pokrenuti proizvodnju vlastitih voćnih i povrtnih sokova za što za sada još čekaju neophodne dozvole i certifikate. Vjeruju kako će zbog opsega posla vrlo skoro morati potražiti i dodatnu radnu snagu, a ne isključuju niti otvaranje i drugog dućana sad kad su već stekle neophodno iskustvo u pregovorima s dobavljačima i odnosu s kupcima. “Treba biti strpljiv i ne očekivati uspjeh preko noći. Osim toga, izuzetno je važno biti iskren i pristupačan s kupcima unatoč svom poslu koji svakodnevno postoji u dućanu”, zaključuje Azra priču o svom uspjehu.