Hrana za bebe i djecu: Šest od deset

Šest od deset oglasa u ovoj kategoriji komunicira sniženu cijenu proizvoda te je ovaj tip promocije uvjerljivo najzastupljeniji, iako je na međugodišnjoj razini izgubio 5% udjela. Tip promocije koji komunicira redovnu cijenu istodobno je porastao za 6% i sada ima 31% udjela, dok su ostali tipovi zabilježili minimalno smanjenje na 9% udjela u broju promocija.

U okviru analize kretanja u kategoriji “Hrana za bebe i djecu” pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika ove kategorije putem kataloga i letaka trgovaca. Analiza se odnosi na broj promocija u razdoblju ožujak 2018. – veljača 2019. u odnosu na prethodnih 12 mjeseci.

RAST TM-A
Rijetko smo (ako ikad) dosad imali priliku vidjeti ovako značajan rast udjela trgovačkih marki u nekoj kategoriji proizvoda kao što se u zadnjih 12 mjeseci dogodilo u hrani za bebe i djecu. Trgovačke su marke, naime, u tom periodu utrostručile svoju prisutnost u ovom komunikacijskom kanalu povećavši udio u broju promocija s 5% na ukupno 15%. Taj se rast gotovo u cijelosti ima zahvaliti Lidlovoj marki Lupilu koja je u promatranom periodu rasla s jedva primjetnih 1% na 9% udjela, čime se smjestila odmah iza vodeće trojke brendova koji kombinirano drže više od polovice udjela u broju promocija kategorije.

Vodeća marka kategorije je Lino Čokolino koji je u oba godišnja razdoblja ostvario 25% udjela. Slijedi Frutek s 15% i rastom od 2% te Hipp koji je izgubio 3% udjela te sada ima ukupno 11%. Jednako kao i Lupilu, 9% udjela pripalo je i marki Nestle koja je zabilježila minimalno negativan trend na međugodišnjoj razini, a identično kretanje ostvarili su i Lino Keksolino te Čokolešnik koji su zauzeli po 6% udjela. Malo iza njih je Lino s 5% i minimalnim rastom, dok je po 2% udjela pripalo markama Beauty Baby, Bebivita i Bebimil, a po 1% preostalo je za marke dm Bio, Milupa, Babylove i Lumpi. To su skoro sve marke u ovoj kategoriji jer one koje nismo spomenuli drže sveukupno 2% broja oglasa, što je 1% manje nego u ranijih 12 mjeseci.

Uvjerljivo vodeći proizvođač je Podravka s udjelom od 48%, iako je to nešto manje od 51% iz prethodnog perioda, no i trostruko više od prvog pratitelja, Fructala, koji je ostvario minimalan rast na sadašnjih 16% udjela u broju promocija. Hipp je istodobno izgubio 4% i sada drži 11% udjela, a jako mu se približio Lidl s 10% (+9% u odnosu na prethodnu godinu). Slijede tri proizvođača koji drže po 3% udjela: Nestle (-1%), Vivera (-4%) i Müller (+1%), zatim je tu dm s 2% udjela (+2%), te Milupa i Mercator koji su zauzeli po 1% (pri čemu je proizvođač ostao na istome a trgovac izgubio 1% lanjskog udjela). Ostali proizvođači zauzeli su skromnih 2% udjela u oba godišnja razdoblja.

Šest od deset oglasa u ovoj kategoriji komunicira sniženu cijenu proizvoda te je ovaj tip promocije uvjerljivo najzastupljeniji, iako je na međugodišnjoj razini izgubio 5% udjela.

Tip promocije koji komunicira redovnu cijenu istodobno je porastao za 6% i sada ima 31% udjela, dok su ostali tipovi zabilježili minimalno smanjenje na 9% udjela u broju promocija.

S obzirom na to da je uglavnom riječ o manjim pakiranjima ne čudi što se u gramima oglašava 80% proizvoda predstavljenih u katalozima i letcima, što je rast od 5% u odnosu na ranijih 12 mjeseci. Kilogram kao mjerna jedinica ostvario je minimalan pad i sada drži 8%, dok su ostale mjerne jedinice svoj udio u broju promocija smanjile sa 16% na 12%.