Online kupci u Hrvatskoj očekuju besplatnu dostavu, nemaju omiljenu domaću web trgovinu, a pri kupovini najradije koriste PayPal, pokazuje istraživanje tvrtke Perpetuum Mobile

Hrvatska u elektroničkom trgovanju zaostaje za europskim zemljama što se, između ostalog, očituje u činjenici da smo i dalje orijentirani na strane web trgovine, dok su, primjerice, u Europi online kupci fokusirani na web trgovine iz svoje države.

No, iako zaostajemo za trendovima, postoje ogromni potencijali za rast, rečeno je na panelu Stanje i perspektive elektroničkog poslovanja u Hrvatskoj, održanom u okviru poslovnog druženja koje je organizirala informacijsko-tehnološka tvrtka Perpetuum Mobile.

Istom su prilikom predstavljeni i rezultati ankete Motivacija online kupaca u Hrvatskoj, istraživanja provedenog krajem prošle godine na uzorku većem od 500 ispitanika.

Istraživanje je pokazalo da u online kupovini prednjači mlađa populacija, u rasponu od 23 do 35 godina. Čak 49 posto ispitanika iz te dobne skupine kupuje na internetu. Najmanje kupuju seniori, svega 4 posto onih u dobi između 52 i 60 godina, te samo jedan posto starijih od 60 godina.

Što se tiče sociodemografske slike prosječnog Hrvata koji kupuje na internetu, može se zaključiti kako prednjače obitelji s dvoje djece, s 29 posto. Za njima slijede samci koji čine 25 posto u ukupnom uzorku. Na internetu u većoj mjeri kupuju oni s visokom stručnom spremom, njih 34 posto, a odmah iza slijedi kategorija srednje stručne spreme, njih 31 posto.

Čini se kako kupce na internetu najviše motivira cijena – čak 76 posto ispitanika očekuje niže cijene artikala na internetu u odnosu na klasičnu trgovinu i ističe kako im je upravo niža cijena glavni motivacijski faktor za kupnju na internetu.

Još jedan ključan faktor je dostava. Kupci na cijenu dostave najčešće gledaju u odnosu na ukupnu vrijednost u njihovoj košarici. Stav da cijena dostave treba biti u proporciji s ukupnom vrijednošću košarice podržava 67 posto ispitanika, a 28 posto je istaknulo da je besplatna dostava presudan faktor pri donošenju odluke u kupovini.

Razloge sve veće potrošnje na internetu možemo potražiti u činjenici kako je život u današnje vrijeme sve užurbaniji s mnoštvom obaveza. Upravo je ušteda vremena jedan od bitnih aspekata online kupovine. Čak 74 posto ispitanika je izjavilo da kupuje na internetu jer voli mogućnost da kupovinu obavlja bilo kad i bilo gdje, dok ih je 73 posto istaknulo kako im online kupovina štedi dragocjeno vrijeme. Visok postotak ispitanika – 63 posto – prilikom kupovine u klasičnoj trgovini osjeća pritisak trgovca pa stoga preferiraju online kupnju.

Prednost internetske trgovine svakako leži i u činjenici da web trgovine, ali i razna druga internetska mjesta, nude detaljne opise artikala koji se žele kupiti, kao i iskustva ostalih kupaca i recenzije. To kao prednost ističe 74 posto ispitanika, koji su izjavili da se prije kupovine vole detaljno informirati o proizvodu. Cijene i atribute proizvoda prije kupnje uspoređuje 66 posto ispitanika.

Hrvatske online kupce najviše zabrinjava mogućnost povrata kupljenog predmeta koji nije ispunio njihova očekivanja. To kao problem ističe 42 posto ispitanika dok ih je 22 posto zabrinuto zbog mogućnosti dostave krivog predmeta.

Nevjerodostojnost dobavljača je najčešći razlog odgode odluke o kupovini, potvrđuje 42 posto ispitanika. Trideset posto ispitanika navodi da ih smeta nedovoljno informacija o proizvodu, a 17 posto komplicirani proces narudžbe.

Što se tiče lokacije web trgovina, 47 posto ispitanika je odgovorilo da im nije važno kupuju li putem domaće ili strane web trgovine; 85 posto ispitanika nema omiljenu domaću web trgovinu;  najdraže strane internetske trgovine su Amazon, eBay i DealeXtreme.

Ispitanici prilikom plaćanja najčešće koriste PayPal (47%), a slijede kreditne kartice (23%) te plaćanje pouzećem (17%).

U sklopu događanja Perpetuum Mobile predstavio je i svoje rješenje za izradu web stranica – iSite Open, zasnovano na Drupal platformi, te iSite Shop, kao i svoje e-Commerce rješenje na Magento platformi.

Na panelu o stanju i perspektivama elektroničkog trgovanja u Hrvatskoj sudjelovali su Martina Aleksić, viši savjetnik u Deloitteu, Marko Jukić, izvršni direktor divizije Ekspres Hrvatske pošte, Vedran Bajer, Industry manager Google Hrvatska, te Igor Strejček, direktor direkcije upravljanja distributivnim kanalima Erste banke. (Banka.hr)