Hrvatska djeca najčešće doručkuju mlijeko, kruh, žitarice i kakao

zitarice-za-dorucak-midi1Povodom Svjetskog dana hrane, koji se obilježava na sutrašnji dan, tvrtka Nestle objavljuje istraživanje o navikama dječjeg doručkovanja provedeno od strane agencije GfK.

Rezultati prikupljeni na 1000 obitelji ukazuju da hrvatska djeca najčešće doručkuju mlijeko, kruh, žitarice i kakao, te da je roditeljima u pripremi dječjeg doručka najvažnije (91%) da je obrok zdrav, a odmah zatim (85%) i da je hranjiv.

Ovo istraživanje također ukazuje da roditelji, nesigurni konzumiraju li njihova djeca predviđeni jutarnji obrok u vrtiću ili školi, inzistiraju na doručku kod kuće.

Nutricionisti se slažu da je doručak najvažniji dnevni obrok. Kvalitetan doručak opskrbljuje tijelo hranjivim sastojcima nakon višesatnog noćnog sna te bi stoga trebao sadržavati sve potrebne nutrijente koji će pružiti dovoljno energije za obavljanje cjelodnevnih obaveza.

Doručak nam pomaže unaprijediti pamćenje što rezultira boljim uspjehom u školi ili na poslu, a također je važan za očuvanje zdrave tjelesne težine.

Svjetske zdravstvene organizacije preporučuju veći unos cjelovitih zrna, stoga doručak baziran na cjelovitim žitaricama uvijek predstavlja dobar izbor. Istraživanje je pokazalo da 96% ljudi u Hrvatskoj priprema žitarice s mlijekom, 3% s jogurtom, a manje od 1% s čokoladnim mlijekom. Također, čini se da volimo osnovni okus žitarica pa tako samo 5% nas dodaje nešto žitaricama (šećer, suho voće, svježe voće), ističu iz Nestlea.