Europski povjerenik za politiku zaštite potrošača Neven Mimica upozorio je da je Hrvatska među zemljama s najslabijom potrošnjom unutar EU pa je stoga pred Europskom komisijom i hrvatskim nacionalnim tijelima veliki posao na vraćanju povjerenja potrošača u tržište i popravljanju niskog mjesta koje Hrvatska u ukupnim ocjenama potrošačke kulture zauzima među zemljama članicama.

“Dio je to tradicije iz dugoročnog razdoblja socijalističke ekonomije netržišnih uvjeta, gdje ni tržište niti potrošač nisu puno značili, pa je sada važno da se u Hrvatskoj posebno naglasi važnost prava potrošača i sigurnosti proizvoda”, rekao je Mimica na konferenciju pod nazivom “Hrvatski potrošač na unutarnjem tržištu EU”, organiziranoj povodom Međunarodnog dana potrošača koji se obilježava 15. ožujka.

Najavio je da će Europska komisija poduzimati niz akcija na jačanju kapaciteta potrošačkih udruga u Hrvatskoj i svih tijela koja se bave nadzorom i provedbom potrošačkih prava u Hrvatskoj jer to je najbolji način da se pridonese jačanju potrošačke kulture.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak rekao je da politika zaštite potrošača ima važnu ulogu u razvoju gospodarstva jer zadovoljan, siguran i educiran potrošač rado sudjeluje na tržištu kao kupac i korisnik usluga, što stvara poticajno okruženje, potiče konkurentnost i doprinosi razvoju poslovnih aktivnosti na jedinstvenom tržištu.

U novom prijedlogu Zakona o zaštiti potrošača, koji je trenutno u saborskoj proceduri, promijenili smo direktivu o pravima potrošača kao jedna od prvih zemalja EU te uveli odredbu da se svaki proizvod može nakon 14 dana vratiti, rekao je Vrdoljak.

Istaknuo je da će godišnja sredstva iz proračuna predviđena za financiranje i provođenja projekata udruga za zaštitu potrošača u iznosu od 1,3 milijuna kuna, ostati na istoj razini. (Lider)