posaoHrvatska, uz Češku, ponovno prednjači među zemljama Europske unije prema porastu stope slobodnih radnih mjesta u drugom tromjesečju u odnosu na isto lanjsko tromjesečje, pokazuje izvješće europskog ureda za statistiku.

Eurostat je ponovno izdvojio Hrvatsku među zemljama Europske unije s najvećim povećanjem sezonski neprilagođene stope slobodnih radnih mjesta u drugom tromjesečju u odnosu na isto lanjsko razdoblje, za pola postotnog boda, na ukupno 1,5 posto.

Istu je stopu slobodnih radnih mjesta Hrvatska, prema podacima Eurostata, bilježila i u prethodnom tromjesečju, dok je u posljednja tri mjeseca 2014. iznosila 0,6 posto. Među zemljama članicama najveći je skok stope slobodnih rasta u drugom tromjesečju u odnosu na isto lanjsko razdoblje zabilježila Češka, za 1,1 postotni bod, na ukupno 2,3 posto. U drugom su tromjesečju, uz Češku i Hrvatsku, izrazitije povećanje stope slobodnih radnih mjesta bilježile i Belgija, Luksemburg i Nizozemska, za po 0,3 postotnog boda.

Najvišu stopu slobodnih radnih mjesta među članicama EU-a bilježile su u drugom tromjesečju Belgija i Njemačka, od 2,7 posto. Slijedi Velika Britanija s 2,5 posto, te Češka s 2,3 posto. Najniže stope slobodnih radnih mjesta bilježile su pak Latvija, 0,5 posto, Poljska, 0,6 posto, i Portugal. (glas-slavonije.hr)