cekanje-u-redu-midiNajduži i najsporiji redovi su u Rusiji, a najmanji u Španjolskoj; Hrvatska je na 12. mjestu s prosječno 6 minuta čekanja u redovima

Članovi međunarodnog udruženja pružatelja usluga mystery shoppinga MSPA proveli su veliko europsko istraživanje o čekanju u redovima. Ovo je četvrti put da je provedeno tako veliko istraživanje od strane MSPA organizacije, a rezultati su dali uvid u to kako kupci doživljavaju svoja kupovna iskustva, izvijestili su iz hrvatske mystery shopping agencije Heraklea, članice MSPA.

Agencije za mystery shopping iz 23 zemlje zajednički su istražile koliko se čeka u redovima u bankama, maloprodaji, mjestima za prodaju putničkih karata, prodavaonicama brze hrane i slično. Promatralo se koliko je vremena potrebno da se dođe na red te ponašanje osoblja u slučaju većeg reda kupaca. Prikupljeno je 3000 anketa što ovo istraživanje čini najvećim dosad.

Uspoređujući s prijašnjim istraživanjima, u prosjeku treba 9 minuta da se dođe na red, minutu manje nego prije dvije godine, ali dvostruko više nego u 2008. godini.

Kupci su većinom tolerantni prema čekanju u redovima, ali jedan od tri pokazuje neku dozu nezadovoljstva. Kad kupac konačno dođe na red, tek mu polovica osoblja uputi osmijeh. Promatralo se i ponašanje osoblja u smislu reduciranja redova, kao što je otvaranje novih blagajni ili dostupnost više osoblja, no to se dogodilo u rijetkim slučajevima.

Prema istraživanju, najduži i najsporiji redovi su u Rusiji, a najmanji u Španjolskoj. Najduže se čeka na red u poštanskim uredima.

Od 23 zemlje koje su sudjelovale, Hrvatska je na dvanaestom mjestu i u prosjeku se čeka na red oko 6 minuta.