Hrvatska je u rujnu zabilježila najveći pad stope nezaposlenosti na godišnjoj razini među zemljama Europske unije, premda je ta stopa i dalje među najvišima u 28-članoj Uniji, pokazalo je u četvrtak objavljeno izvješće Eurostata.

pad-stope-nezaposlenosti-midiU Hrvatskoj je sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti, prema metodologiji Međunarodne organizacije rada (ILO), u rujnu kliznula na 12,6 posto, s revidiranih 12,8 posto u kolovozu.

Prvotnom procjenom Eurostata za kolovoz stopa nezaposlenosti bila je procijenjena na 12,9 posto.

U rujnu prošle godine iznosila je 16,4 posto, što znači da je Hrvatska, prema podacima Eurostata, zabilježila najveći pad stope nezaposlenosti na godišnjoj razini među članicama EU-a.

Slijede Cipar, s padom stope nezaposlenosti za 2,3 postotna boda, te Španjolska, gdje je stopa nezaposlenosti smanjena za 2,1 postotni bod.

Hrvatska, unatoč tome, ostaje i dalje među tri zemlje EU s najvišim stopama nezaposlenosti. Na čelu skupine ostaje Grčka, sa stopom od 23,2 posto u srpnju, a slijedi Španjolska, s 19,3 posto.

Najnižu stopu nezaposlenosti u EU imale su Češka i Njemačka, u visini četiri posto, odnosno 4,1 posto.

U Hrvatskoj je bez posla u ovogodišnjem rujnu prema Eurostatovim podacima bilo 231 tisuća građana, četiri tisuće manje nego u prethodnom mjesecu. U odnosu na prošlogodišnji rujan, broj nezaposlenih smanjen je za 79 tisuća, pokazalo je najnovije izvješće europskog statističkog ureda.

U EU u cjelini u rujnu je stopa nezaposlenosti iznosila 8,5 posto, koliko je iznosila i u kolovozu, prema revidiranim podacima Eurostata. U prošlogodišnjem rujnu iznosila je 9,2 posto.

Na razini EU-a stopa je nezaposlenosti tako najniža od veljače 2009. godine, navodi se u Eurostatovu priopćenju. Prvotnim podatkom Eurostat je za kolovoz procijenio stopu nezaposlenosti od 8,6 posto.

Stopa nezaposlenosti u eurozoni iznosila je 10 posto, kao i u prethodnom mjesecu. Eurostat je također revidirao prvotno procijenjenu stopu za kolovoz od 10,1 posto.

U 19-članom gospodarstvu stopa je nezaposlenosti tako na najnižim razinama od lipnja 2011. godine. U rujnu prošle godine iznosila je 10,6 posto. (tportal.hr/Hina)