Pregovori o hrvatskom pristupanju Europskom gospodarskom prostoru (EGP) završeni su, a u tijeku su tehničke i pravne pripreme za potpisivanje sporazuma o proširenju EGP-a koje se očekuje u sljedećim tjednima, priopćila je visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton u odgovoru hrvatskom europarlamentarcu Andreju Plenkoviću (HDZ).

Istaknuvši činjenicu kako je Hrvatska nakon završenih pregovora o pristupanju u Europsku uniju podnijela zahtjev za pristupanje Europskom gospodarskom prostoru te da je članstvo Hrvatske u EGP-u važno za trgovinsku razmjenu sa zemljama članicama Europskog gospodarskog prostora (EU plus Norveška, Island i Lihtenštajn), Plenković se zanimao za okončanje pregovora koji bi Hrvatskoj za različite projekte trebali osigurati skoro 10 milijuna eura.

U odgovoru Catherine Ashton navodi se kako su “pregovori s EGP-om i EFTA-om o pristupanju Hrvatske Sporazumu o Europskom gospodarskom prostoru zaključeni 20. studenoga 2013. na razini glavnih pregovarača i da se s nacrtom Sporazuma započelo 20. prosinca 2013”. Ashton dodaje kako su u “tijeku pripreme za potpisivanje Sporazuma o proširenju EGP-a, a privremena primjena Sporazuma predviđena je nakon potpisivanja”.

Europski gospodarski prostor (EGP) sastoji se od tri zemlje članice EFTA-e (Island, Švicarska, Norveška) i 27 zemalja EU-a. Pristup svake nove članice EU-a u EGP moraju ratificirati članice EFTA-e.

Sporazum o osnivanju EGP-a potpisan je 1994. godine i njime je trima zemljama EFTA-e omogućeno da sudjeluju na unutarnjem tržištu EU-a iako nisu njezine članice. (Business.hr / Hina)