korenPosljednjih mjeseci sve se glasnije govori o vrlo važnim pregovorima koje Europska unija vodi sa Sjedinjenim Američkim Državama oko TTIP-a, Transatlantskog sporazuma o slobodnoj trgovini, čiji je cilj osnivanje najveće zone slobodne trgovine u svijetu koja bi tako obuhvatila više od 800 milijuna potrošača.

Prijepori se vode oko mogućnosti uvođenja genetski modificiranih usjeva i obveze označavanja genetski modificirane ljudske i životinjske hrane na policama trgovina čemu se SAD protivi, a što je od 2008. godine strogo regulirano u Europskoj uniji radi zadržavanja visoke razine zaštite okoliša i građana.

Povodom toga u Hrvatskom je saboru sazvana zajednička tematska sjednica četiriju saborskih odbora na kojem su o Inicijativi Europske komisije “Preispitivanje postupaka odlučivanja o GMO-u” raspravljali i predstavnici Hrvatske zajednice županija.

Sve hrvatske županije zabranile su upotrebu sjemena iz GMO-a i njihovih sastavnih dijelova te proizvodnju genetski modificirane hrane, a većina ih je u potpunosti zabranila sijanje, proizvodnju GM proizvoda i stavljanje u promet GMO-a čime su dobile status GMO free županija.

“Stav hrvatskih županija jasan je i jedinstven. Uz kvalitetnu hrvatsku poljoprivrednu proizvodnju, čija su okosnica obiteljska poljoprivredna gospodarstava, ništa genetski modificirano nije nam potrebno. Poznato je da takva hrana nije dobra za ljudski organizam. Budućnost naše poljoprivrede je održivost, ekološka proizvodnja i kontrolirano porijeklo. Samo se tako može postići zdrava i sigurna okolina za lokalno stanovništvo i, što je još važnije, osigurati budući razvoj naše djece”, ističe Tomislav Tolušić, predsjednik Hrvatske zajednice županija.

Sve hrvatske županije zabranile su upotrebu sjemena iz GMO-a i njihovih sastavnih dijelova te proizvodnju genetski modificirane hrane, a većina ih je u potpunosti zabranila sijanje, proizvodnju GMO proizvoda i stavljanje u promet GMO-a čime su dobile status GMO free županije. Stavove Hrvatske zajednice županija na tematskoj je sjednici zastupao župan Koprivničko – križevačke županije Darko Koren.

Budući da je Europska komisija pokrenula spomenutu Inicijativu zbog mišljenja da je odlučivanje na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini najvažniji okvir za rješavanje pitanja povezanih s uzgojem GMO-a, Hrvatska zajednica županija pozdravlja izmjene Uredbe kojima bi se omogućilo da Republika Hrvatska na cijelom državnom području zabrani upotrebu GMO-a koji su odobreni i na razini Europske unije. (SEEbiz.eu)